poniedziałek, 13 lipca 2015

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Bardzo prosty i pyszny sernik z dodatkiem brzoskwiń. Ciasto, które zawsze się udaje oraz zadowoli nie jednego łasucha :)






SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
szklanka cukru pudru
kostka margaryny

SKŁADNIKI NA SER:

1 kg sera mielonego (vitanello naturalny z biedronki)
2 całe jaja
margaryna
2 budynie waniliowe
szklanka cukru pudru
puszka brzoskwiń
otarta skórka oraz sok z jednej cytryny

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

5 białek
0,5 szklanki cukru
kopiata łyżka mąki ziemniaczanej


WYKONANIE CIASTA:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicy, wsypujemy puder i mieszamy.  Dodajemy zimną margarynę, siekamy dokładnie nożem. Robimy wgłębienie do którego dodajemy żółtka, zarabiamy ciasto, jeśli nie chce się zarobić możemy dolać łyżkę zimnej wody. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki, większą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wym 25/40 i podpiekamy ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C zwykły piekarnik.


PRZYGOTOWANIE SERA:

Rozpuszczamy margarynę. Do miski przekładamy ser, wbijamy jajka, dajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane budynie, skórkę oraz sok z cytryny a także zimny tłuszcz. Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Brzoskwinie kroimy na plasterki, odsączamy na sicie i wykładamy na wierzch lub w środek sera (wlewamy połowę masy układamy brzoskwinie i zalewamy resztą sera) Jak kto woli.


PRZYGOTOWANIE BEZY:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i porządnie ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na masę serową i wyrównujemy. Na pianę ścieramy ciasto z zamrażarki, pieczemy ok. 1 godziny. Studzimy w lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Wyciągamy z blachy dopiero jak sernik będzie całkowicie zimny. Smacznego :)

Na talerzu obok sernika jest pyszny miodownik, przepis tutaj: klik












2 komentarze: