niedziela, 12 marca 2017

CIASTO OBŁOCZEK

Ostatnio zamarzyło mi się ciasto niczym ptasie mleczko, delikatne, nie za słodkie w pysznej mlecznej czekoladzie. Pomysł na warstwę cytrynową wzięłam z ciasta Karnawałowego. Drugą, ale już kawową zrobiłam bardzo podobnie, z zastosowaniem śmietany kremówki. Efekt przerósł moje oczekiwania. Jest mega delikatne i wspaniałe. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku, jest takie pyszne.... Jeszcze jedna zaleta, ciasto jest bez pieczenia, na okrągłych biszkoptach czyli bardzo proste i szybkie :)






SKŁADNIKI:

PIANKA CYTRYNOWA:


2 śmietany śnieżki

1 szklanka zimnego mleka
kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów)
2 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa

PIANKA KAWOWA:


kubek śmietany 30 % (330 ml)

kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów)
2-3 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki kawy zbożowej typu Inka
2 łyżki żelatyny

POLEWA:


1 tabliczka mlecznej czekolady

1-2 łyżki masła lub oleju
1-2 łyżki mleka 

ORAZ:


opakowanie okrągłych biszkoptów

mleko do nasączenia biszkoptów




WYKONANIE:



Blachę o wymiarach 21/25 (lub o podobnych wymiarach) wykładamy folią spożywczą lub aluminiową, łącznie z bokami. Biszkopty układamy obok siebie, przycinamy i za pomocą pędzelka nasączamy mlekiem. Odstawiamy.


PIANKA CYTRYNOWA:



Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą żeby szybciej ostygła.
W tym czasie śnieżki ubijamy na sztywno ze szklanką zimnego mleka. Dodajemy cukier puder, kubeczek śmietany i ubijamy. Gdy galaretka jest już zimna wlewamy cienkim strumykiem cały czas miksujemy. Masę jeszcze chwilę ubijamy w celu napowietrzenia. Wylewamy na biszkopty, masa szybko tężeje. Wyrównujemy i chowamy do lodówki.  


PIANKA KAWOWA:



Do naczynia najlepiej małego garnka wlewamy połowę szklanki wody, dodajemy dwie łyżki żelatyny. Odstawiamy na chwilę, aż napęcznieje.

Następnie dodajemy kawę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, nie gotujemy. Studzimy.
Kubek śmietany (dobrze schłodzonej) ubijamy na sztywno, dodajemy puder oraz śmietanę 18 %, miksujemy do połączenia składników. Część śmietany przekładamy do zimnej żelatyny w celu zahartowania i mieszamy. Dodajemy do masy śmietanowej cały czas miksujemy żeby napowietrzyć. Wylewamy na cytrynową warstwę, wyrównujemy i chowamy do lodówki.




POLEWA:



Czekoladę łamiemy, dodajemy tłuszcz i mleko, rozpuszczamy na parze, mieszamy co jakiś czas. Gdy czekolada jest rozpuszczona polewamy po kawowej piance. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, ale kto by tyle wytrzymał ;) Smacznego :)













MAŁA RADA:



Moja polewa była lekko lejąca, jeśli chcecie bardziej zwartą należy dodać po 1 łyżce tłuszczu i mleka. Biszkopty możemy również nasączyć w kawie.

23 komentarze:

  1. Pysznie wygląda - moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi

    1. Dziękuję i takie właśnie jest ;) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tak jest bardzo lekkie i puszyste :) Dlatego taka nazwa ;)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki idealny, wiosenny i bardzo lekki deser :)

      Usuń
  5. Bardzo smaczny deser, idealny do kawy :) Kawę zbożową zamieniłam na zwykłą kawę smakową. Cieszę się że trafiłam tutaj! Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że deser przypadł do gustu :) Również dziękuję za tak miły komentarz :) Monika serdecznie Cię Pozdrawiam i polecam resztę przepisów :)

      Usuń
  6. Wygląda pięknie , muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam jest pyszny :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. witam idealne ciasto na święta do kawy

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Wymiar jest podany w przepisie :) 21/25 cm. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Powiem Ci, że to prawdziwa wspaniałość!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ bym zjadła taki kawałeczek! Wygląda tak puszyście! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Potwierdzam jest pyszne i lekkie jak piórko ;) Polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak tylko dotrze do nas nowy mikser natychmiast zrobimy :)

    OdpowiedzUsuń