Ostatnio zamarzyło mi się ciasto niczym ptasie mleczko, delikatne, nie za słodkie w pysznej mlecznej czekoladzie. Pomysł na warstwę cytrynową wzięłam z ciasta Karnawałowego. Drugą, ale już kawową zrobiłam bardzo podobnie, z zastosowaniem śmietany kremówki. Efekt przerósł moje oczekiwania. Jest mega delikatne i wspaniałe. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku, jest takie pyszne.... Jeszcze jedna zaleta, ciasto jest bez pieczenia, na okrągłych biszkoptach czyli bardzo proste i szybkie :)
SKŁADNIKI:
PIANKA CYTRYNOWA:
2 śmietany śnieżki
1 szklanka zimnego mleka
kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów)
2 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
PIANKA KAWOWA:
kubek śmietany 30 % (330 ml)
kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów)
2-3 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki kawy zbożowej typu Inka
2 łyżki żelatyny
POLEWA:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1-2 łyżki masła lub oleju
1-2 łyżki mleka
ORAZ:
opakowanie okrągłych biszkoptów
mleko do nasączenia biszkoptów
WYKONANIE:
Blachę o wymiarach 21/25 (lub o podobnych wymiarach) wykładamy folią spożywczą lub aluminiową, łącznie z bokami. Biszkopty układamy obok siebie, przycinamy i za pomocą pędzelka nasączamy mlekiem. Odstawiamy.
PIANKA CYTRYNOWA:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą żeby szybciej ostygła.
W tym czasie śnieżki ubijamy na sztywno ze szklanką zimnego mleka. Dodajemy cukier puder, kubeczek śmietany i ubijamy. Gdy galaretka jest już zimna wlewamy cienkim strumykiem cały czas miksujemy. Masę jeszcze chwilę ubijamy w celu napowietrzenia. Wylewamy na biszkopty, masa szybko tężeje. Wyrównujemy i chowamy do lodówki.
PIANKA KAWOWA:
Do naczynia najlepiej małego garnka wlewamy połowę szklanki wody, dodajemy dwie łyżki żelatyny. Odstawiamy na chwilę, aż napęcznieje.
Następnie dodajemy kawę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, nie gotujemy. Studzimy.
Kubek śmietany (dobrze schłodzonej) ubijamy na sztywno, dodajemy puder oraz śmietanę 18 %, miksujemy do połączenia składników. Część śmietany przekładamy do zimnej żelatyny w celu zahartowania i mieszamy. Dodajemy do masy śmietanowej cały czas miksujemy żeby napowietrzyć. Wylewamy na cytrynową warstwę, wyrównujemy i chowamy do lodówki.
POLEWA:
Czekoladę łamiemy, dodajemy tłuszcz i mleko, rozpuszczamy na parze, mieszamy co jakiś czas. Gdy czekolada jest rozpuszczona polewamy po kawowej piance. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, ale kto by tyle wytrzymał ;) Smacznego :)
MAŁA RADA:
Moja polewa była lekko lejąca, jeśli chcecie bardziej zwartą należy dodać po 1 łyżce tłuszczu i mleka. Biszkopty możemy również nasączyć w kawie.
Pysznie wygląda - moje smaki :-)
OdpowiedzUsuń
UsuńDziękuję Aniu i Pozdrawiam :)
wygląda bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuń
UsuńDziękuję i takie właśnie jest ;) Pozdrawiam
Zrobie taka
UsuńBardzo mi miło :) Pozdrawiam :)
Usuńjakie puszyste:)
OdpowiedzUsuńTak jest bardzo lekkie i puszyste :) Dlatego taka nazwa ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńTo taki idealny, wiosenny i bardzo lekki deser :)
UsuńBardzo smaczny deser, idealny do kawy :) Kawę zbożową zamieniłam na zwykłą kawę smakową. Cieszę się że trafiłam tutaj! Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że deser przypadł do gustu :) Również dziękuję za tak miły komentarz :) Monika serdecznie Cię Pozdrawiam i polecam resztę przepisów :)
UsuńWygląda pięknie , muszę je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam jest pyszny :) Pozdrawiam
Usuńwitam idealne ciasto na święta do kawy
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blaszki
OdpowiedzUsuńWymiar jest podany w przepisie :) 21/25 cm. Pozdrawiam
UsuńPowiem Ci, że to prawdziwa wspaniałość!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciasto jest pyszne :)
UsuńAleż bym zjadła taki kawałeczek! Wygląda tak puszyście! *.*
OdpowiedzUsuńPotwierdzam jest pyszne i lekkie jak piórko ;) Polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak tylko dotrze do nas nowy mikser natychmiast zrobimy :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Pozdrawiam :)
Usuń