niedziela, 23 kwietnia 2017

CIASTO Z SEZAMEM

Ciasto z odkurzonego przepisu, ale trochę przeze mnie zmieniony. Zrobiłam na Święta Wielkanocne i bardzo wszystkim smakowało. Na pewno je jeszcze upiekę i to nie raz. Jeśli lubicie chałwę i sezam to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Polecam :)






SKŁADNIKI NA CIASTO:

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
5 żółtek
2 łyżki śmietany

SEZAM:


szklanka sezamu

1/4 szklanki cukru
4 dag masła
2 łyżki miodu

MASA:


15 dag chałwy

4 łyżki cukru
kostka masła 200 g
budyń waniliowy
1,5 szklanki mleka
łyżka mąki ziemniaczanej

PIANA:


5 białek

szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
0,5 szklanki oleju

ORAZ:


słoik powidła śliwkowego




WYKONANIE:



Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch tej samej wielkości blaszek (wykładamy papierem do pieczenia). Na 1 część ciasta wykładamy sezam. Drugą smarujemy powidłem i wykładamy pianę.


SEZAM: 



Wszystkie składniki przesmażamy w garnku najlepiej z podwójnym dnem. Cukier ma się rozpuścić, a sezam delikatnie zbrązowieć. Od razu wykładamy na ciasto.


PIANA:



Białka ubijamy, dodajemy partiami cukier i dokładnie ubijamy. Następnie wlewamy olej i na końcu budynie. Ubijamy tylko do połączenia składników. Wykładamy na powidło, równo smarujemy i posypujemy sezamem.

Ciasta pieczemy w 150 stopniach C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra dół, ok. 20-30 minut. 
Uwaga! Ciasto z sezamem piecze się dużo szybciej niż to z pianą. Trzeba sprawdzać sytuacje w piekarniku. Ciasto wyciągamy i studzimy.

MASA:



Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałej połowie mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy folią tak żeby dotykała budyń, nie utworzy się wtedy kożuch. Odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Następnie dodajemy po kawałku pokruszoną chałwę i dobrze ucieramy.


SKŁADANIE:


Na ciasto z sezamem wykładamy masę, następnie przykładamy drugim ciastem. Ciasto najlepiej  przygotować dzień lub dwa przed podaniem. Smacznego :)









4 komentarze:

  1. Takie ciasta bardzo lubię :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto. Właśnie dostałam gazetki promocyjne, jeśli będą jakieś ciekawe promocje na produkty spożywcze z pewnością spróbuję upiec takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zrób koniecznie i pochwal się proszę, czy smakowało. Pozdrawiam ;)

      Usuń