Jeśli robię coś ze schabu są to SCHABOWE BITKI lub moje ostatnie odkrycie schab z serem. Jest pyszny, aromatyczny, delikatny i ten ciągnący ser.... mmm pyszności. Wielką zaletą tego dania jest prostota.W czasie jak mięsko nam się piecze, nastawiamy ziemniaczki i robimy surówkę. I mamy gotowy obiadek. Smacznego :)
SKŁADNIKI:
10 plastrów schabu
ok. 4 łyżki majonezu
20 dag sera
sól
pieprz
przyprawa do mięs
zioła prowansalskie
WYKONANIE:
Schab delikatnie rozbijamy, odkrawamy żyły itd. Jedną stronę mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, drugą posypujemy przyprawą do mięs. Układamy w płaskim naczyniu jeden koło drugiego. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Następnie smarujemy majonezem, posypujemy startym serem oraz ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 190-200 stopni C ustawienie góra - dół. Podajemy z ziemniaczkami i np. z MARCHEWKĄ NA CIEPŁO. Smacznego :)
Taki schabik bardzo lubię :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam
Usuń