Kolejne ciasto dla miłośników maku i kokosa, które piekłam. Wyszło bardzo dobre, nie za suche, aromatyczne po prostu pyszne. Nie ukrywam, że jest przy nim trochę pracy, ale naprawdę warto się natrudzić. Polecam :)
CIASTO KRUCHE :
60 dag mąki
30 dag masła
20 dag cukru pudru
6 żółtek
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki kakao
CIASTO KOKOSOWE:
6 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych
CIASTO MAKOWE:
30 dag zmielonego maku (kupiłam w Lidlu)
2 jajka
2 łyżki stopionego masła
25 g rodzynek i orzechów
10 dag cukru
4 łyżki miodu
olejek migdałowy
DODATKOWO:
słoik powidła śliwkowego
WYKONANIE:
CIASTO KRUCHE:
Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy puder oraz masło. Siekamy, dodajemy żółtka, śmietanę i zarabiamy ciasto.
Dzielimy na 3 równe części.
Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 stopniach C ok. 15 - 20 minut. Ustawienie piekarnika góra dół.
Drugą część owijamy w folię i zamrażamy.
Do trzeciej dodajemy kakao, zagniatamy i również zamrażamy.
Białka ubijamy, partiami dodajemy cukier i ubijamy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Wsypujemy kokos i krótko ubijamy.
Białka ubijamy, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Żółtka ucieramy razem z pozostałymi składnikami. Na końcu wlewamy parę kropli olejku. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
SKŁADANIE CIASTA:
Na podpieczone ciasto wykładamy słoiczek powidła. Ciasto makowe i kokosowe dzielimy na pół. Układamy na cieście paskami na zmianę ciasto makowe i kokosowe.
Ścieramy na tarce jasne ciasto (ważne żeby było zamarznięte będzie nam łatwiej)
Wykładamy kolejne paski ciasta, ale odwrotnie niż przedtem. Na wierzch ścieramy ciasto kakaowe i pieczemy w 180 stopniach C ok. 40-50 minut (ustawienie góra dół)
Po wystudzeniu możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Na zdjęciu powyżej znajduje się ciasto Z SEZAMEM.
Bardzo apetycznie wygląda to ciasto :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) Pozdrawiam
Usuń