Polecam bardzo prosty torcik z masą jogurtową oraz owocami, które zalałam przezroczystą galaretką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na dodatek nie wymaga odpalania piekarnika:)
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM
opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g (z Biedronki)
galaretka przezroczysta np.Winiary
jogurt grecki 400 g
2 łyżki cukru pudru
galaretka malinowa
ok. 10 - 20 dag malin
1 kiwi
WYKONANIE:
Rozpuszczamy przezroczystą galaretkę w 0,5 l wody i odstawiamy do przestudzenia.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy na bok.
Biszkoptami wykładamy najpierw spód, następnie pionowo boki tortownicy (wypukłą stroną na zewnątrz)
Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę malinową, miksujemy. Jak zacznie tężeć ostrożnie wylewamy na biszkopty i wyrównujemy.
Kiwi kroimy w plasterki i układamy na sicie, przelewamy z obu stron wrzącą wodą (trzeba to zrobić inaczej galaretka nie zastygnie)
Maliny i kiwi układamy na masie jogurtowej.
Gdy przezroczysta galaretka zaczyna zastygać powoli zalewamy owoce. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego :)
Bardzo apetyczny torcik :) Tak lubię - szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję a torcik palce lizać :) Pozdrawiam
UsuńCiacho piękne, a galaretki krystaliczne to strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z tych galaretek można wyczarować wiele wspaniałych deserów i ciast :) Pozdrawiam
Usuń