piątek, 25 sierpnia 2017

TORCIK MALINOWY BEZ PIECZENIA

Polecam bardzo prosty torcik z masą jogurtową oraz owocami, które zalałam przezroczystą galaretką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na dodatek nie wymaga odpalania piekarnika:)



SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM

opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g (z Biedronki)

galaretka przezroczysta np.Winiary
jogurt grecki 400 g
2 łyżki cukru pudru
galaretka malinowa
ok. 10 - 20 dag malin
1 kiwi 




WYKONANIE:

Rozpuszczamy  przezroczystą galaretkę w 0,5 l wody i odstawiamy do przestudzenia.

Galaretkę malinową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy na bok.


Biszkoptami wykładamy najpierw spód, następnie pionowo boki tortownicy (wypukłą stroną na zewnątrz)

Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę malinową, miksujemy. Jak zacznie tężeć ostrożnie wylewamy na biszkopty i wyrównujemy.

Kiwi kroimy w plasterki i układamy na sicie, przelewamy z obu stron wrzącą wodą (trzeba to zrobić inaczej galaretka nie zastygnie)
Maliny i kiwi układamy na masie jogurtowej.
Gdy przezroczysta galaretka zaczyna zastygać powoli zalewamy owoce. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego :) 






4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny torcik :) Tak lubię - szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho piękne, a galaretki krystaliczne to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Z tych galaretek można wyczarować wiele wspaniałych deserów i ciast :) Pozdrawiam

      Usuń