Dziś przedstawiam przepis na pyszne rogaliki, które nadziałam białym serem. Wy możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :)
SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI
CIASTO:
0,5 kg mąki pszennej
3 dag drożdży świeżych
7 dag cukru + łyżka do drożdży
0,5 opakowania cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu
szklanka ciepłego mleka
7,5 dag stopionego masła
NADZIENIE:
25 dag twarogu
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu cytrynowego lub troszkę otartej skórki
żółtko
ORAZ:
białko do posmarowania rogali
WYKONANIE:
Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone masło, mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ma podwoić objętość)
NADZIENIE:
Twaróg rozrabiamy za pomocą widelca,mieszamy z pudrem. Próbujemy, jeśli nasze nadzienie wydaję się za mało słodkie, to jeszcze dosypujemy cukru wg. własnego smaku. Dodajemy żółtko i mąkę ziemniaczaną oraz aromat, dobrze wyrabiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na koło.
Dzielimy na 8 w miarę równych części. Od strony dłuższej części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia.
Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym je wyciągnęłam)
Następnie piekarnik nagrzewamy na 180 st.C ustawienie góra dół, rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz