Babkę upiekłam na piwie o smaku kwiatu bzu i limonki. Wyszła bardzo wilgotna, puszysta, z nutką owocowego smaku piwa. Nie bójcie się poczęstować nią dzieci, wszystkie procenty ulotniły się podczas pieczenia. Polecam zrobić jest pyszna :)
SKŁADNIKI NA FORMĘ O WYM: 25/14 CM
4 całe jajka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju
szklanka piwa Somersby kwiat bzu i limonka
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!
Całe jajka ubijamy, powoli dosypujemy cukier. Miksujemy aż nasza masa będzie biała i bardzo puszysta.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia dodajemy na zmianę z olejem w kilku porcjach. Miksujemy ale tylko do połączenia składników. Na końcu wlewamy piwo i miksujemy.
Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 -180 st. C ustawienie góra dół ok. 1- 1,20.
Najlepiej po godzinie pieczenia sprawdzić babkę patyczkiem. Ja po tym czasie wierzch przykryłam folią aluminiową i jeszcze piekłam 20 minut.
Po wystudzeniu możemy polać czekoladą lub lukrem. Ja posypałam cukrem pudrem. Smacznego :)
Robiłam już kiedyś taką babkę o smaku cytrynowym. Również była pyszna :) Przepis: KLIK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz