sobota, 30 czerwca 2018

SERNIK KRÓWKOWY

Przepis na ten sernik wycięłam kiedyś z jakiejś gazety i dość długo czekał, aż nadejdzie na niego kolej. Zrobiłam i wyszedł przepyszny. Masa krówkowa nadaje sernikowi wspaniałego posmaku. Polecam wypróbować :)



SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM:
CIASTO KRUCHE:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki kakao
ewentualnie łyżka śmietany
10 dag masła
łyżka cukru wanilinowego

SER:


1 kg trzykrotnie zmielonego sera lub z wiaderka
0,5 szklanki cukru
4 jajka
15 dag stopionego masła
1 budyń waniliowy
kilka kropli soku z cytryny
puszka masy krówkowej 400 g
ok. 0,5 słoiczka powidła śliwkowego

ORAZ:


płatki migdałowe do posypania:





WYKONANIE:

CIASTO KRUCHE:

Mąkę razem z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy cukry i masło. Siekamy i dodajemy jajka. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dodajemy śmietanę. Ciasto możemy schłodzić lub od razu rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. C ok. 10 minut. Jak ostygnie smarujemy powidłem śliwkowym.



SER:


Z masy krówkowej odkładamy 2 łyżki (do polania ciasta).
Ser miksujemy razem z cukrem, jajkami, tłuszczem, sokiem z cytryny i budyniem. Połowę wlewamy na ciasto. Do reszty dodajemy masę krówkową, miksujemy i wlewamy na jasną masę serową. Pieczemy ok 40 - 50 minut, piekłam w funkcji termoobieg w 150 st. C. Piekarnik góra dół ustawiamy na 180 st. C.

Po dokładnym wystudzeniu sernik polewamy odłożoną masą krówkową ( 2 łyżki), można ją podgrzać. Posypujemy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)



Zapraszam po przepisy na pozostałe serniki KLIK

10 komentarzy: