niedziela, 8 lipca 2018

GOTOWANY SERNIK Z KUKUŁKĄ

Zapraszam na rewelacyjny sernik na herbatnikach, który robi się ekspresowo. Żeby ciacho urozmaicić drugą warstwę herbatników posmarowałam masą krówkową o smaku kukułki. To połączenie świetnie się tutaj sprawdziło. Polecam jest przepyszny :)



SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM

3 opakowania herbatników maślanych (ok. 500 g)
opakowanie okrągłych biszkoptów (150 g)
masa krówkowa o smaku kukułki 400 g (Helio)
0,5 szklanki posłodzonej kawy
kakao do posypania
owoce do dekoracji

SER:

20 dag masła
3/4 szklanki cukru
1 kg sera w wiaderku
200 ml mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
sok z połowy cytryny




WYKONANIE:
SER:


Masło, cukier rozpuszczamy. Dodajemy ser, rozpuszczone w mleku budynie z mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy masa porządnie zgęstnieję jest gotowa. Na końcu wlewamy sok z cytryny.

Blachę wykładamy folią spożywczą aż po same brzegi, układamy warstwę herbatników.
Wylewamy cały ser na który układamy drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na chwilę żeby masa serowa trochę stężała.
Następnie smarujemy całą masą krówkową i równo rozsmarowujemy. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w odstępach. 
Ciasto chowamy na całą noc do lodówki.
Przed krojeniem wyciągamy z blachy, usuwamy folię i posypujemy kakao. Dekorujemy owocami. Smacznego :) 



4 komentarze: