Przepis na ten sernik wycięłam kiedyś z jakiejś gazety i dość długo czekał, aż nadejdzie na niego kolej. Zrobiłam i wyszedł przepyszny. Masa krówkowa nadaje sernikowi wspaniałego posmaku. Polecam wypróbować :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM:
CIASTO KRUCHE:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki kakao
ewentualnie łyżka śmietany
10 dag masła
łyżka cukru wanilinowego
SER:
1 kg trzykrotnie zmielonego sera lub z wiaderka
0,5 szklanki cukru
4 jajka
15 dag stopionego masła
1 budyń waniliowy
kilka kropli soku z cytryny
puszka masy krówkowej 400 g
ok. 0,5 słoiczka powidła śliwkowego
ORAZ:
płatki migdałowe do posypania:
WYKONANIE:
CIASTO KRUCHE:
Mąkę razem z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy cukry i masło. Siekamy i dodajemy jajka. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dodajemy śmietanę. Ciasto możemy schłodzić lub od razu rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. C ok. 10 minut. Jak ostygnie smarujemy powidłem śliwkowym.
SER:
Z masy krówkowej odkładamy 2 łyżki (do polania ciasta).
Ser miksujemy razem z cukrem, jajkami, tłuszczem, sokiem z cytryny i budyniem. Połowę wlewamy na ciasto. Do reszty dodajemy masę krówkową, miksujemy i wlewamy na jasną masę serową. Pieczemy ok 40 - 50 minut, piekłam w funkcji termoobieg w 150 st. C. Piekarnik góra dół ustawiamy na 180 st. C.
Po dokładnym wystudzeniu sernik polewamy odłożoną masą krówkową ( 2 łyżki), można ją podgrzać. Posypujemy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Zapraszam po przepisy na pozostałe serniki KLIK
Czy do masy serowej 2 łyżki masy krowkowej czy na wierzch 😊
OdpowiedzUsuńDwie łyżki masy do polania ciasta.
UsuńDziękuję 😊
UsuńBardzo proszę :)
UsuńPyszny,ale bym zjadła ;-)
OdpowiedzUsuńOj był.... Dzięki :D
UsuńAle mi narobiłaś apetytu na taki sernik :)
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszny 😊😘
UsuńNa pewno go wyprobuje,dzieki za przepis-Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Dziękuję i również Pozdrawiam :)
Usuń