środa, 8 listopada 2017

CIASTECZKA OWSIANE

Te ciasteczka często będą u nas gościć, są po prostu rewelacyjne. Na dodatek bajecznie proste w wykonaniu. Wspaniały pomysł na drugie śniadanie lub po prostu coś chrupiącego do kawy.







SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej lub dowolnej razowej
szczypta soli
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
3 szklanki płatków owsianych górskich
2 jajka
10 dag masła
10 dag smalcu 
szklanka cukru ( można zmniejszyć, bo są dość słodkie)
cukier wanilinowy
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
garść słonecznika i ziarenek lnu





WYKONANIE:


Tłuszcz rozcieramy, dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy jajka i dobrze miksujemy.



Mąki mieszamy z solą oraz proszkiem i sodą, dodajemy do masy. Mieszamy łyżką. Dodajemy bakalie oraz czekoladę, mieszamy. Na końcu wsypujemy płatki, ciasto jest bardzo gęste.



Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C, ustawiamy na grzanie góra dół.





Ciasto nabieramy łyżką, w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy w odstępach. Pieczemy ok. 20 minut aż nam się ze złocą. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, czekamy do czasu gdy wystygną i ściągamy z blachy. Przechowujemy w szczelnym pojemniczku.
Smacznego :)




Z podanego przepisu wyszło mi 30 sporych ciasteczek.







MAŁA RADA: 

Do ciasta zamiast smalcu można dać masło. Do ciastek dodajemy swoje ulubione bakalie. Cukier można zastąpić dowolnym słodzikiem lub miodem. 


Przepis podpatrzony od KINGI





2 komentarze: