piątek, 10 listopada 2017

SERNIK NA ZIMNO Z KAWOWYM WIERZCHEM

Jestem wielkim miłośnikiem wszelkich deserów na zimno, uwielbiam też ciasta z dodatkiem kawy. I tak połączyłam to razem i powstało to ciacho :) Polecam jest delikatne, nie za słodkie. Z tą pyszną kawową warstwą, po prostu idealne. Ciasto jest moim autorskim przepisem :)











SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM


SPÓD:


200 g herbatników

100 g masła


SER:


0,5 kg dobrze zmielonego twarogu

330 ml śmietany 30 %
ok. 0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
galaretka cytrynowa

PIANKA KAWOWA:


4 łyżki kawy zbożowej lub cappuccino

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
ok. 3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
jogurt grecki 400 g
0,5 szklanki mleka


ORAZ:

po 1 opakowaniu Herbatników regionalnych w polewie i bez 

żurawina
starta czekolada
zielone wiórki kokosowe




WYKONANIE:


SPÓD:



Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.



Herbatniki mielimy, masło stapiamy i gdy przestygnie wlewamy do ciastek. Dobrze mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Równo rozkładamy i ugniatamy. Chowamy do lodówki.

Boki tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy obok siebie herbatniki regionalne, na zmianę z polewą i bez. Na końcu jeśli trzeba ciastko docinamy.





SER:



Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ser dokładnie mielimy, miksujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera. Ubijamy i wlewamy zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy, na końcu dodajemy parę kropli  soku z cytryny. Masę serową wylewamy na nasz spód, uważamy żeby nasze ciastka po bokach się nie przewróciły. Wyrównujemy i chowamy do lodówki.


PIANKA KAWOWA:



Kawę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę czekamy aż napęcznieje. Dodajemy kawę i podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce i pilnujemy bo szybko się ścina.

Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy kawę i chwilkę ubijamy. Jak zacznie tężeć wylewamy na ser i równo rozprowadzamy. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.  Następnie odpinamy tortownicę i usuwamy folię. Każdy środek ciastka wypełniamy żurawiną. Wierzch posypujemy czekoladą i wiórkami. Na środek można dać ciastko. Smacznego :)

















12 komentarzy:

  1. Jakie piękne to ciasto ! Obawiam się ze szkoda było mi je zjeść. Prze piękne i na pewno pyszne .;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :) Tak w smaku rewelacyjne :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Serniki uwielbiam pod każdą postacią i w każdej wersji, a jak dodatkowo wygląda tak pięknie jak Twój to już przepadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i sądząc po liście składników- smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda ten sernik :) myślę, ze smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wygląda, dawno nie jadłam sernika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 Koniecznie musisz zrobić 😉 Pozdrawiam

      Usuń