Jestem wielkim miłośnikiem wszelkich deserów na zimno, uwielbiam też ciasta z dodatkiem kawy. I tak połączyłam to razem i powstało to ciacho :) Polecam jest delikatne, nie za słodkie. Z tą pyszną kawową warstwą, po prostu idealne. Ciasto jest moim autorskim przepisem :)
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM
SPÓD:
200 g herbatników
100 g masła
SER:
0,5 kg dobrze zmielonego twarogu
330 ml śmietany 30 %
ok. 0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
galaretka cytrynowa
PIANKA KAWOWA:
4 łyżki kawy zbożowej lub cappuccino
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
ok. 3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
jogurt grecki 400 g
0,5 szklanki mleka
ORAZ:
po 1 opakowaniu Herbatników regionalnych w polewie i bez
żurawina
starta czekolada
zielone wiórki kokosowe
WYKONANIE:
SPÓD:
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki mielimy, masło stapiamy i gdy przestygnie wlewamy do ciastek. Dobrze mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Równo rozkładamy i ugniatamy. Chowamy do lodówki.
Boki tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy obok siebie herbatniki regionalne, na zmianę z polewą i bez. Na końcu jeśli trzeba ciastko docinamy.
SER:
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ser dokładnie mielimy, miksujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera. Ubijamy i wlewamy zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy, na końcu dodajemy parę kropli soku z cytryny. Masę serową wylewamy na nasz spód, uważamy żeby nasze ciastka po bokach się nie przewróciły. Wyrównujemy i chowamy do lodówki.
PIANKA KAWOWA:
Kawę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę czekamy aż napęcznieje. Dodajemy kawę i podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce i pilnujemy bo szybko się ścina.
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy kawę i chwilkę ubijamy. Jak zacznie tężeć wylewamy na ser i równo rozprowadzamy. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie odpinamy tortownicę i usuwamy folię. Każdy środek ciastka wypełniamy żurawiną. Wierzch posypujemy czekoladą i wiórkami. Na środek można dać ciastko. Smacznego :)
Jakie piękne to ciasto ! Obawiam się ze szkoda było mi je zjeść. Prze piękne i na pewno pyszne .;)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję :) Tak w smaku rewelacyjne :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSerniki uwielbiam pod każdą postacią i w każdej wersji, a jak dodatkowo wygląda tak pięknie jak Twój to już przepadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, miło mi to czytać :)
UsuńPięknie wygląda i sądząc po liście składników- smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Faktycznie jest pyszne 😉 Polecam
Usuńpięknie wygląda ten sernik :) myślę, ze smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Sernik jest rewelacyjny. Pozdrawiam
UsuńBardzo smacznie wygląda, dawno nie jadłam sernika
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Koniecznie musisz zrobić 😉 Pozdrawiam
UsuńCudne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam 😊
Usuń