niedziela, 31 grudnia 2017

BISZKOPT KAKAOWY NAJLEPSZY

Ostatnio często korzystam z tego przepisu. Robi się go trochę inaczej niż zwykły biszkopt. Wychodzi za to bardzo ciemny, kakaowy i delikatny. Naprawdę znakomity i godny polecenia. 


SKŁADNIKI: 

5 jaj
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody

POLEWA:

3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao

WYKONANIE:

Zaczynamy od zrobienia polewy: wszystkie składniki przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Ubijamy białka na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Gdy dobrze ubijemy dodajemy po 1 żółtku. Następnie cały czas ubijając dodajemy cienkim strumieniem polewę. Na końcu przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą.  Stopniowo dodajemy do piany i ubijamy, ale tylko do połączenia składników.

Pieczemy ok 25-30 minut w 150 st. C ustawienie termoobieg, lub 170-180 st.C ustawienie góra dół.

Ja piekłam w 2 blaszkach o wymiarach 25/40 cm. Można również upiec w 1 i po upieczeniu przeciąć na pół. Wówczas należy przedłużyć czas pieczenia na ok. 40 minut.


Biszkopt wykorzystałam do CIASTA W WAFLEM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz