niedziela, 31 grudnia 2017

CIASTO JAGODY

Kolejne ciasto mojego autorstwa. Długo zastanawiałam się nad jego nazwą, aż wpadł mi pomysł żeby nadać mu imię żeńskie. W cieście znajduje się warstwa konfitury jagodowej. Ciasto wyszło bardzo delikatne i pyszne. Mimo że jest tam krem krówkowy wcale nie jest za słodkie. Wszystkie smaki do siebie pasują i ze sobą współpracują. Polecam :) 









SKŁADNIKI:

BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU




WARSTWA JAGODOWA:

słoiczek konfitury jagodowej 240 g (z Biedronki)
galaretka jagodowa (Winiary)

MASA 1

1,5 szklanki mleka 
6 łyżek cukru
1 budyń waniliowy
kostka masła 200 g temp. pokojowa

MASA 2

330 ml śmietany 30 %
400 g masy krówkowej
1-2 łyżki żelatyny

ORAZ: 

okrągłe biszkopty ok. 200 g
czekolada do dekoracji






WYKONANIE:

BISZKOPT:

Trzeba upiec 2 biszkopty w  formach o wymiarach 25/40 cm. Termoobieg ok. 25 minut (piekłam 2 naraz) lub ustawienie góra dół ok. 170-180 st. C. 
  
Można też upiec jeden i  przeciąć na pół.

GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM 1:


Szklankę mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. 
Następnie przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała budyniu (unikniemy kożucha). Odstawiamy do wystudzenia.

WARSTWA JAGODOWA:


Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy na chwilę, a następnie dodajemy słoiczek konfitury. Mieszamy i odstawiamy do stężenia. 

Pierwszy blat biszkoptu kakaowego smarujemy konfiturą z galaretką (ma być gęsta). Następnie układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Jeśli trzeba przycinamy.

MASA 1:


Ucieramy masło na puch, dodajemy po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Masę wykładamy na biszkopty i równo smarujemy. Przykrywamy 2 biszkoptem.

MASA 2:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy po łyżce krówki i miksujemy. 


Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Jak napęcznieje rozpuszczamy w mikrofali. Mieszamy z paroma łyżkami śmietany, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Kiedy zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto. Posypujemy startą czekoladą i chowamy do lodówki na całą noc.







Ciasto pomimo wielu kremów wcale nie jest trudne. Polecam i życzę smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz