Kolejne ciasto mojego autorstwa. Długo zastanawiałam się nad jego nazwą, aż wpadł mi pomysł żeby nadać mu imię żeńskie. W cieście znajduje się warstwa konfitury jagodowej. Ciasto wyszło bardzo delikatne i pyszne. Mimo że jest tam krem krówkowy wcale nie jest za słodkie. Wszystkie smaki do siebie pasują i ze sobą współpracują. Polecam :)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU
WARSTWA JAGODOWA:
słoiczek konfitury jagodowej 240 g (z Biedronki)
galaretka jagodowa (Winiary)
MASA 1
1,5 szklanki mleka
6 łyżek cukru
1 budyń waniliowy
kostka masła 200 g temp. pokojowa
MASA 2
330 ml śmietany 30 %
400 g masy krówkowej
1-2 łyżki żelatyny
ORAZ:
okrągłe biszkopty ok. 200 g
czekolada do dekoracji
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Trzeba upiec 2 biszkopty w formach o wymiarach 25/40 cm. Termoobieg ok. 25 minut (piekłam 2 naraz) lub ustawienie góra dół ok. 170-180 st. C.
Można też upiec jeden i przeciąć na pół.
GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM 1:
Szklankę mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając.
Następnie przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała budyniu (unikniemy kożucha). Odstawiamy do wystudzenia.
WARSTWA JAGODOWA:
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy na chwilę, a następnie dodajemy słoiczek konfitury. Mieszamy i odstawiamy do stężenia.
Pierwszy blat biszkoptu kakaowego smarujemy konfiturą z galaretką (ma być gęsta). Następnie układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Jeśli trzeba przycinamy.
Ucieramy masło na puch, dodajemy po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Masę wykładamy na biszkopty i równo smarujemy. Przykrywamy 2 biszkoptem.
MASA 2:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy po łyżce krówki i miksujemy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Jak napęcznieje rozpuszczamy w mikrofali. Mieszamy z paroma łyżkami śmietany, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Kiedy zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto. Posypujemy startą czekoladą i chowamy do lodówki na całą noc.
Ciasto pomimo wielu kremów wcale nie jest trudne. Polecam i życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz