niedziela, 22 października 2017

FRUŻELINA MALINOWA

Pyszne, proste owoce w żelu, wspaniałe do ciast, lodów, naleśników, babeczek :)



SKŁADNIKI:


0,5 kg malin

3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:



Maliny zasypujemy cukrem.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody.
Mąkę ziemniaczaną zalewamy 2 łyżkami wody i dobrze mieszamy.
Wyciskamy sok z cytryny.


Maliny podgrzewamy, jak cukier się rozpuści dodajemy mąkę i sok. Chwilkę gotujemy. Wyłączamy płomień i dodajemy żelatynę, mieszamy. Gorące wlewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i  odstawiamy do przestudzenia. Przechowujemy w lodówce. Zużywamy w ciągu tygodnia.

MAŁA RADA:

Żeby pozbyć się pestek naszą frużelinę możemy przetrzeć przez sitko. Możemy również dodać więcej cukru niż w przepisie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz