Pyszne, proste owoce w żelu, wspaniałe do ciast, lodów, naleśników, babeczek :)
SKŁADNIKI:
0,5 kg malin
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Maliny zasypujemy cukrem.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody.
Mąkę ziemniaczaną zalewamy 2 łyżkami wody i dobrze mieszamy.
Wyciskamy sok z cytryny.
Maliny podgrzewamy, jak cukier się rozpuści dodajemy mąkę i sok. Chwilkę gotujemy. Wyłączamy płomień i dodajemy żelatynę, mieszamy. Gorące wlewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i odstawiamy do przestudzenia. Przechowujemy w lodówce. Zużywamy w ciągu tygodnia.
MAŁA RADA:
Żeby pozbyć się pestek naszą frużelinę możemy przetrzeć przez sitko. Możemy również dodać więcej cukru niż w przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz