czwartek, 14 grudnia 2017

PIERNICZKI Z WITRAŻAMI

Długo szukałam  pierniczków do dekorowania. Przetestowałam trzy przepisy, aż w końcu znalazłam ten. Według mnie najlepszy. Pierniczki wychodzą gładkie i pyszne :) A te kolorowe okienka wyglądają uroczo. Będą świetnym prezentem dla bliskich lub ozdobą na choinkę:)




SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki

3/4 szklanki cukru
20 dag miodu (dałam sztuczny)
20 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżki przyprawy do piernika
łyżeczka kakao

ORAZ:


1-2 opakowania dowolnych owocowych landrynek 






WYKONANIE:


Miód, cukier, masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy.

Sypkie składniki przekładamy do miski, robimy wgłębienie do której wlewamy miodową masę, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy. Ciasto jest lekko klejące, więc odkładamy na chwilę do lodówki lub w chłodne miejsce.

Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy i wykrawamy najpierw dużą foremką a następnie mniejszą tak, żeby zrobić okienko. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.

Landrynki rozdrabniamy drewnianym wałkiem (można również posegregować kolorami) i wsypać do wgłębienia tak żeby pokruszone cukierki lekko wystawały. 

Jeśli pierniczki chcemy powiesić na choince, trzeba zrobić otwór np. słomką do napojów.


Pieczemy w 160 st.C termoobieg lub 180 st.C ustawienie góra dół ok 10 -15 minut. Wszystko zależy od grubości naszych pierniczków. 


UWAGA nie ściągamy gorących  pierniczków z blachy. Czekamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)












4 komentarze: