Tego ciasta nie trzeba specjalnie przedstawiać, gdyż dobrze jest wszystkim znane ;) Napiszę tylko że wykorzystałam do niego mak z puszki i ser z wiaderka. Oszczędziłam dzięki temu sporo czasu :) To idealny przepis dla wszystkich zabieganych lub dla osób, którzy nie lubią godzinami siedzieć w kuchni. Polecam, wyszedł pyszny:)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM
CIASTO:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
12,5 dag masła lub margaryny
3 żółtka
MAK:
masa makowa z puszki (Helio z bakaliami)
3 łyżki kaszy manny
3 białka
1 łyżka cukru
kilka kropli olejku migdałowego
SER:
1 kg mielonego sera (użyłam z wiaderka)
2 całe jajka
szklanka cukru pudru
2 budynie waniliowe
25 dag masła lub margaryny
kilka kropli olejku cytrynowego lub otarta skórka z cytryny
WYKONANIE:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto ze sobą siekamy, krótko wyrabiamy i wałkujemy. Wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10-15 minut do lekkiego ze złocenia (180 st.C ustawienie góra dół) Odstawiamy do wystudzenia.
Mak:
Masę makową przekładamy do miseczki.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Dodajemy kaszę mannę i olejek. Delikatnie mieszamy łyżką.
Pianę z białek przekładamy w kilku partiach do maku, ostrożnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Wyrównujemy.
SER:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy.
Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C ustawienie góra dół.
Sernik studzimy w piekarniku z zamkniętymi drzwiami. Wyciągamy jak przestygnie. Smacznego :)
Bardzo lubię :) Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) My też uwielbiamy to ciasto ;)
UsuńWlasnie dzis bede piekla..mam nadzieje ze sie uda 🙂
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo proste 😊 Na pewno wyjdzie 😘
UsuńNapewno pyszne, spróbuję upiec
OdpowiedzUsuńTak jest 😊 Dziękuję 😊
Usuń