niedziela, 19 stycznia 2025

PĄCZKI

Kolejny przetestowany przepis na pączki na  moim blogu. Przypominają mi te z mojego dzieciństwa... Pyszne, treściwe, ale nie za ciężkie ani zbite. Z przepisu wychodzą po prostu porządne pączki. Tym razem nadziewałam przed smażeniem konfiturą różaną. Bardzo smakowały mojej rodzince :) Przepis do powtórzenia i to nie raz ;) 





SKŁADNIKI NA OK. 15 SZTUK

600 g mąki

4 żółtka

60 g rozpuszczonego masła

80 g cukru

340 g ciepłego mleka

Szczypta soli

10 g spirytusu

40 g drożdży

ORAZ:

marmolada do nadzienia 

1,5 kg smalcu do smażenia

puder do posypania

Do ciepłego mleka dajemy drożdże, łyżkę cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, żółtka. Wlewamy rozczyn. Dobrze wyrabiamy. Wlewamy masło i spirytus. Porządnie zarabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, nakładamy nadzienie, formujemy pączki . Zlepiamy i układamy na deseczkę podsypaną mąką (zlepieniem do dołu). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz