biszkopt lub biszkopty na spód
1 kg zmielonego sera1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sok z 0,5 cytryny
20 dag stopionego masła lub margaryny
kawa do nasączenia biszkoptów
DODATKOWO:
3 łyżki masy kajmakowej
łyżeczka żelatyny
NA SŁONECZNIK:
10 dag słonecznika
łyżka cukru
łyżka masła
WYKONANIE:
Blaszkę o wym: 20/25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopt lub biszkopty. Nasączamy kawą.
Wszystkie składniki na sernik przekładamy do miski. Miksujemy, na koniec wlewamy zimne rozpuszczone masło.
Miksujemy do połączenia składników.
Ser wlewamy na biszkopty. Pieczemy ok 1 godziny w 170 st. C. Studzimy.
DODATKOWO:
3 łyżki masy kajmakowej
łyżeczka żelatyny
NA SŁONECZNIK:
10 dag słonecznika
łyżka cukru
łyżka masła
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Mieszamy z kajmakiem. Polewamy sernik.
Masło z cukrem rozpuszczamy, dodajemy słonecznik. Cały czas mieszamy i prażymy na złoto.
Przestudzonym słonecznikiem posypujemy sernik. Smacznego 🙃
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz