Z racji że jesteśmy miłośnikami kawowych deserów często je przygotowuję robiąc różne nowości. Tak oto powstał deser na biszkoptach, z dwoma pysznymi kremami. Bazowałam trochę na tiramisu, posypując warstwy kakao. Rodzinka zachwycona, bo torcik wyszedł wyśmienity. Polecam przepis 😋
SKŁADNIKI:
Ok 300 g biszkoptów
250 g mascarpone
400 g waniliowego Skyra lub serka homogenizowanego
300 g śmietany 36 %
1,5 łyżki żelatyny+ 5 łyżek zimnej wody
2 łyżki kawy mielonej, zaparzonej w małej ilości wrzątku, przecedzić
4- 5 łyżek kawy cappuccino
szklanka kawy do nasączenia
kakao do posypania
WYKONANIE:
Tortownica o śr 22 cm, wykładamy papierem. Układamy biszkopty, nasączamy kawą.
Do miski przekładamy mascarpone, Skyr oraz śmietankę. Miksujemy na sztywno.
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy parę łyżek kremu, mieszamy i z powrotem wlewamy do kremu. Miksujemy. Połowę wykładamy na biszkopty, posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy kawą.
Do pozostałego kremu wlewamy zimną kawę, wsypujemy cappuccino. Miksujemy. Jeśli trzeba dosładzamy cukrem pudrem. Wlewamy na biszkopty, wyrównujemy i posypujemy kakao. Chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :)
Filmik jak zrobić na moim kanale na TIK TOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz