Dziś przepis na smakowity sernik przy którym nie trzeba się strasznie napracować :)
CIASTO:
3 szklanki mąki
20 dag margaryny
5 dag smalcu
5 żółtek
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
SER:
1 kg sera w wiaderku
2 całe jajka
1 margaryna
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1,5 szklanki cukru pudru
cytryna
PIANA:
5 białek
0,5 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i siekamy, następnie wlewamy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Większą wykładamy na blachę o wymiarach 25/ 40 a mniejszą zamrażamy.
Ciasto podpiekamy w temperaturze ok 180 stopni C.
SER:
Margarynę topimy, cytrynę przelewamy wrzątkiem i ocieramy skórkę, sok wyciskamy. Do wysokiej miski dajemy ser, jajka, puder i przesiane budynie. Ubijamy mikserem na gładką masę, pod koniec wlewamy zimną margarynę i sok razem ze skórką z cytryny. Dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód ciasta.
PIANA:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, gdy piana jest dobrze ubita dajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy równo na ser.
Na pianę ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C. ustawienie góra-dół. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz