niedziela, 4 września 2016

MUFFINKI WANILIOWE

Do przygotowania tych babeczek nie potrzebujemy dużo czasu, ani wyszukanych składników. Ciasto po prostu mieszamy łyżką. Wychodzą chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Dzieciaki podkradają jeszcze ciepłe. Są pyszne, polecam :)






SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:


1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 opakowania cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu
ok. 0,5 szklanki cukru 






WYKONANIE:


Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C ustawienia góra-dół. Blachę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami.

Jajko, mleko i olej roztrzepujemy, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy po równo do każdej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut aż do zarumienienia. Sprawdzamy patyczkiem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

MAŁARADA :

Babeczki są dość słodkie, więc możemy dodać mniej cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz