sobota, 10 września 2016

PLEŚNIAK Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI

Jeśli chodzi o ciasta kruche z owocami to zdecydowanie mój faworyt. Na drugim miejscu  szacuje się CZEKOLADOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM. Jestem w stanie sama zjeść od razu pół blachy :) 
Żeby z tego powodu  mieć mniejsze wyrzuty sumienia zastąpiłam część mąki pszennej otrębami i zrobiła się trochę zdrowsza wersja pleśniaka. Na dodatek ciasto wyszło jeszcze bardziej chrupiące. Polecam a na pewno nie pożałujecie :)




SKŁADNIKI NA CIASTO:

2,5 szklanki mąki tortowej

0,5 szklanki otrąb pszennych wymieszanych z żytnimi
4 żółtka
2 łyżki cukru
kostka masła lub margaryny 250 g
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2-3 łyżki śmietany jeśli nie da się zagnieść

PIANKA:


4 białka

szklanka cukru 
łyżka mąki ziemniaczanej

ORAZ:


1-1,5 kg jabłek

2-3 łyżki cukru i cynamonu
30 dag śliwek



ROBIMY CIASTO:

Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: większa i mniejsza (ok. 2/3 i 1/3). Do mniejszej dodajemy kakao. Dzielimy na kulki, dajemy do woreczka i wkładamy do zamrażarki. Większą chowamy do lodówki. Następnie wałkujemy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i podpiekamy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C ustawienia góra - dół. Do lekkiego zrumienienia.


PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:


Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, zasypujemy cukrem. Jak puszczą sok dobrze odciskamy i mieszamy z cynamonem.

Śliwki pestkujemy, kroimy na ćwiartki.


ROBIMY BEZE:

Białka zaczynamy ubijać i powoli dosypujemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i gładka dodajemy mąkę, następnie bardzo delikatnie mieszamy.




SKŁADAMY CIASTO:


Na podpieczony spód wykładamy równo jabłka, następnie układamy śliwki skórką do góry.



Wykładamy bezę i rozsmarowujemy.



Ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz