sobota, 1 kwietnia 2017

SERNIK ZE SŁONECZNIKIEM

Wspaniały sernik z ciastem orzechowym oraz kremem krówkowym z chrupiącym słonecznikiem. Trzeba przyznać, że jest przy nim trochę pracy, dlatego rozłóżmy ją sobie na dwa dni :) Sam sernik jest mało słodki, ale w połączeniu z masą krówkową jest w sam raz. Na pewno go jeszcze zrobię. Ciasto godne polecenia, słodkie i ten chrupiący słonecznik.... pyszności :)







CIASTO:

30 dag mąki
10 dag cukru pudru
10 dag masła
łyżka smalcu
2 żółtka (białka odkładamy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany

SER:

1,50 kg  zmielonego sera 
30 dag cukru
250 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju
2 jaja
4 żółtka (białka odkładamy)
szklanka mleka
2 budynie śmietankowe
łyżka mąki ziemniaczanej
skórka z cytryny
sok z 0,5 cytryny

ORZECHOWA BEZA:

6 białek (2 z ciasta, 4 z sera)
6 czubatych łyżek cukru
8 dag zmielonych orzechów włoskich
12 dag posiekanych orzechów
łyżka kaszy manny
łyżka mąki 
szczypta soli

MASA:

20 dag słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
puszka masy krówkowej 400 g w temperaturze pokojowej
250 g masła w temperaturze pokojowej




WYKONANIE:

ROBIMY CIASTO:


Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy tłuszcz, siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i schładzamy minimum 0,5 godziny. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę (wykładamy papierem do pieczenia) o wymiarach 25/40 cm. Podpiekamy w 180 stopniach C ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół. Wyciągamy i studzimy.

SER:


Żółtka i całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, ucieramy. Mleko mieszamy z budyniami i mąką ziemniaczaną, dodajemy do sera. Ubijamy tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.

BEZA:


Białka ubijamy i stopniowo wsypujemy cukier. Orzechy, mannę oraz mąkę mieszamy ze sobą. Partiami wsypujemy do białek i mieszamy za pomocą łyżki. 
Sernik delikatnie wyciągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) Nakładamy równą warstwę bezy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. U mnie wystarczyło 15 minut. Beza ma się ładnie zarumienić. Ciasto po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Zimne ciasto wyciągamy ostrożnie z blachy.  


SŁONECZNIK:


Masło i cukier rozpuszczamy. Wsypujemy słonecznik, ciągle mieszamy ma być brązowy. Wysypujemy na talerz żeby wystygł. Sklejony słonecznik rozdzielamy.

MASA:


Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce krówki, aż do wyczerpania. Wsypujemy połowę zimnego słonecznika. 
Masę wykładamy na ciasto i równo smarujemy. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Smacznego :)






Przepis znaleziony na stronieDOMOWY SMAK JEDZENIA.

Polecam również kakaowe ciasto z masą krówkową i słonecznikiem klik

8 komentarzy:

  1. Świetny Serniczek nam Wyszedł:-)Pychota:-)Pozdrawiam Karolcia:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wyszedł rewelacyjny :) Również pozdrawiam i myślę że jeszcze coś razem upichcimy :)

      Usuń
    2. a pewnie,że upichcimy i to niebwem;-)

      Usuń
  2. Wygląda zajefajnie :-) Udał Wam się świetny serniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis / jaki rozmiar blaszki do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. sorki już znaszłam jaki rozmiar /http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń