Wspaniały sernik z ciastem orzechowym oraz kremem krówkowym z chrupiącym słonecznikiem. Trzeba przyznać, że jest przy nim trochę pracy, dlatego rozłóżmy ją sobie na dwa dni :) Sam sernik jest mało słodki, ale w połączeniu z masą krówkową jest w sam raz. Na pewno go jeszcze zrobię. Ciasto godne polecenia, słodkie i ten chrupiący słonecznik.... pyszności :)
CIASTO:
30 dag mąki
10 dag cukru pudru
10 dag masła
łyżka smalcu
2 żółtka (białka odkładamy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany
SER:
1,50 kg zmielonego sera
30 dag cukru
250 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju
2 jaja
4 żółtka (białka odkładamy)
szklanka mleka
2 budynie śmietankowe
łyżka mąki ziemniaczanej
skórka z cytryny
sok z 0,5 cytryny
ORZECHOWA BEZA:
6 białek (2 z ciasta, 4 z sera)
6 czubatych łyżek cukru
8 dag zmielonych orzechów włoskich
12 dag posiekanych orzechów
łyżka kaszy manny
łyżka mąki
szczypta soli
MASA:
20 dag słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
puszka masy krówkowej 400 g w temperaturze pokojowej
250 g masła w temperaturze pokojowej
WYKONANIE:
ROBIMY CIASTO:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy tłuszcz, siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i schładzamy minimum 0,5 godziny. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę (wykładamy papierem do pieczenia) o wymiarach 25/40 cm. Podpiekamy w 180 stopniach C ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół. Wyciągamy i studzimy.
SER:
Żółtka i całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, ucieramy. Mleko mieszamy z budyniami i mąką ziemniaczaną, dodajemy do sera. Ubijamy tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.
BEZA:
Białka ubijamy i stopniowo wsypujemy cukier. Orzechy, mannę oraz mąkę mieszamy ze sobą. Partiami wsypujemy do białek i mieszamy za pomocą łyżki.
Sernik delikatnie wyciągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) Nakładamy równą warstwę bezy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. U mnie wystarczyło 15 minut. Beza ma się ładnie zarumienić. Ciasto po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Zimne ciasto wyciągamy ostrożnie z blachy.
SŁONECZNIK:
Masło i cukier rozpuszczamy. Wsypujemy słonecznik, ciągle mieszamy ma być brązowy. Wysypujemy na talerz żeby wystygł. Sklejony słonecznik rozdzielamy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce krówki, aż do wyczerpania. Wsypujemy połowę zimnego słonecznika.
Masę wykładamy na ciasto i równo smarujemy. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Smacznego :)
Przepis znaleziony na stronie: DOMOWY SMAK JEDZENIA.
Polecam również kakaowe ciasto z masą krówkową i słonecznikiem klik
Świetny Serniczek nam Wyszedł:-)Pychota:-)Pozdrawiam Karolcia:-)
OdpowiedzUsuńTak wyszedł rewelacyjny :) Również pozdrawiam i myślę że jeszcze coś razem upichcimy :)
Usuńa pewnie,że upichcimy i to niebwem;-)
UsuńWygląda zajefajnie :-) Udał Wam się świetny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Udał się nawet bardzo, polecamy ;)
UsuńBardzo ciekawy przepis / jaki rozmiar blaszki do pieczenia
OdpowiedzUsuńsorki już znaszłam jaki rozmiar /http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam 😊
Usuń