niedziela, 26 marca 2017

TORT KOMUNIJNY KSIĄŻKA

Pyszny i bardzo efektowny tort biszkoptowy przełożony kremem kokosowym oraz dżemem truskawkowym. Delikatny, nie za słodki po prostu idealny. Dziś przepis z krótkim filmikiem. Polecam :)





SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY:

8 dużych jaj

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

NA KREM:


2 kostki masła (400 g) w temperaturze pokojowej

puszka mleczka kokosowego 400 g
1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 kopiata łyżka mąki pszennej
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek drobnych wiórków kokosowych
6 łyżek cukru
2 wafelki w białej czekoladzie o smaku kokosowym
tabliczka białej czekolady
cukier puder
słoiczek dżemu truskawkowego
herbata do nasączenia

KREM DO DEKORACJI:


3 białka

3/4 szklanki cukru
aromat waniliowy
kostka masła 200 g w temperaturze pokojowej
barwniki spożywcze: zielony, różowy, fioletowy
złote i srebrne kuleczki do dekoracji 





WYKONANIE:


ROBIMY BISZKOPT:



Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy partiami cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy. Następnie obie mąki przesiewamy i dodajemy do masy. Wszystko delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę dzielimy na 3 równe części. Wykładamy na blachy tej samej wielkości o wymiarach 25/40 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 140 stopni C - termoobieg przez pierwsze 15 minut, następnie w 150 stopni C kolejne 10 (piekarnik zwykły najpierw w 160 stopni C, następnie 180 stopni C kolejne 10 minut).
Dla pewności sprawdzamy patyczkiem. Brytfankę z upieczonym biszkoptem upuszczamy z wysokości kolan na podłogę. Odkładamy do wystudzenia.

GOTUJEMY BUDYŃ:



Mleczko kokosowe oraz 0,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej szklance mleka mieszamy budyń oraz mąki. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Odkładamy do wystudzenia.

ROBIMY KREM: 


Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Masło dobrze ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Powoli wlewamy czekoladę i dobrze ucieramy. Wafelki ścieramy na tarce i mieszamy z masą. Na tym etapie masę należy spróbować i jeśli jest potrzeba dosłodzić cukrem pudrem, dobrze zmiksować. Masę należy podzielić na 3 części.

SKŁADAMY:  



Biszkopt nasączamy herbatą. Dżem podgrzewamy i połowę wykładamy na pierwszy biszkopt. Następnie wykładamy 1/3 część kremu. Przykładamy drugim biszkoptem.
Ponownie nasączamy, smarujemy pozostałym dżemem oraz kolejna 1/3 kremu, rozsmarowujemy i nakładamy 3 biszkopt.
Wierzch biszkopta nasączamy. Pozostałym kremem równo smarujemy wierzch oraz boki tortu. Wstawiamy do lodówki.

KREM DO DEKORACJI:


Białka razem z cukrem umieszczamy w misce nad parą. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie za pomocą miksera białka ubijamy do momentu, aż będą całkiem zimne (ok. 10 minut)
Dodajemy po kawałku masła, gdy zmiksujemy wrzucamy kolejny i tak do wyczerpania. W pewnym momencie może nam się wydawać, że masa się zważyła, nie należy się denerwować, masa się zmiksuje. Gdy masa ,,mlaszcze'' o ścianki miski jest już gotowa.


Za pomocą worka cukierniczego i tylki dekorujemy boki.
Resztę masy dzielimy na 3 części, barwimy je kolejno naszymi trzema barwnikami. Z koralików robimy hostię i napisy. Tort odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Jest tak smaczny, że zalecam ukryć go w chłodnym miejscu do czasu przyjęcia ;) Smacznego :)





6 komentarzy:

  1. Piękny tort :-) Wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy biszkopt jest pieczony w całości i przekrojony na 3 blaty czy w trzech częściach?Bo tego nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń