sobota, 11 kwietnia 2015

SŁONECZNIKOWIEC

Internet aż ugina się od przepisów na ciasto ze słonecznikiem, od dłuższego czasu miałam zamiar go upiec, ale na chęciach się przeważnie kończyło. Nadeszły Święta i w końcu miałam okazję żeby go zrobić. Ciasto jest bardzo słodkie, słonecznik w kremie bardzo ciekawie chrupie i smakuję naprawdę wspaniale. Bardzo polecam, Kto jeszcze tego ciasta nie miał okazji próbować to zapraszam po przepis :)



BISZKOPT:                 
 6 jaj
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu

SŁONECZNIK:

30 dag łuskanego słonecznika
4 łyżki mleka
6 dag masła
10 dag cukru

MASA 1

kostka masła 200 g
puszka masy kajmakowej 400 g

MASA 2:

ok 330 ml śmietany 30 %
ok 125 ml serka homogenizowanego naturalnego (można go pominąć a zwiększyć ilość śmietanki)
ok 3-4 łyżki cukru pudru
łyżka żelatyny

WYKONANIE BISZKOPTA

 Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier . Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, dodajemy do utartych białek. Mąkę z kakao przesiewamy, partiami wsypujemy   i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do dwóch identycznych form o wymiarach 25/40 i pieczemy w ok 170 stopniach C ok. 20 minut.

WYKONANIE SŁONECZNIKA:

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem, dodajemy słonecznik. Gotujemy, ciągle mieszamy aż masa zgęstnieje. Wykładamy na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Po wyjęciu biszkoptu nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i zapiekamy słonecznik do lekkiego zbrązowienia, w trakcie pieczenia mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

WYKONANIE KREMU 1:

Masło w temperaturze pokojowej porządnie ucieramy, następnie dodajemy po łyżce kajmaku (ważne żeby również był w temperaturze pokojowej inaczej masa może się zważyć.) Słonecznik rozdrabniamy i 2/3 dodajemy do masy. Mieszamy.

WYKONANIE KREMU 2:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek a następnie puder. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do śmietany ciągle mieszając. 

SKŁADANIE CIASTA:

Z biszkopta ściągamy skórkę, możemy nasączyć kawą z dodatkiem alkoholu, smarujemy całą słonecznikową masą. Przykrywamy drugim biszkoptem, wykładamy śmietanę i posypujemy odłożonym słonecznikiem. Ciasto dodatkowo możemy przyozdobić polewą czekoladową.

MAŁA RADA:

Żeby masa była mniej słodka radziłabym zmniejszyć ilość cukru który dodajemy do słonecznika. Można również bitą śmietanę wyłożyć na masę kajmakową i dopiero przykryć biszkoptem. 
Smacznego!









2 komentarze: