sobota, 27 maja 2017

CIASTO PAWIANA

Bardzo smaczne i efektowne ciasto o bardzo dźwięcznej nazwie ,,pupa pawiana''. Jest też stosunkowo łatwe do zrobienia. 
Wystarczy upiec biszkopt i zrobić dwie masy. Polecam odkąd go zrobiłam, stał się naszym ulubionym ciastem :)





SKŁADNIKI:

BISZKOPT:


4 jajka

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu

MASA SEROWA:


1 kg serka w wiaderku (użyłam z Biedronki)

2-3 łyżki cukru pudru
2 cytrynowe galaretki

MASA ŚMIETANOWA:


2 bite śmietany Śnieżki

szklanka zimnego mleka
galaretka pomarańczowa 

lub:


330 ml śmietany 30 % (dobrze schłodzonej)

2-3 łyżki cukru pudru
galaretka pomarańczowa

ORAZ:


opakowanie ciepłych lodów np. z  Lidla (w opakowaniu jest 12 sztuk)

mleczna czekolada do dekoracji



WYKONANIE:


BISZKOPT:



Ubijamy białka na sztywno, partiami dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Powoli wlewamy do białek ciągle ubijając. Mąkę przesiewamy. Wsypujemy dzieląc na połowę do masy, mieszamy delikatnie łyżką, dodajemy resztę mąki i dalej lekko mieszamy. Wlewamy na blachę o wymiarach 25/40 cm (wykładamy spód blachy papierem do pieczenia) Pieczemy ok. 25-30 minut w 150 stopniach C termoobieg lub 170 stopni C ustawienie góra dół. Po wystudzeniu ściągamy papier a formę po brzegi wykładamy folią lub papierem do pieczenia i umieszczamy biszkopt.
Ciepłe lody przekrawamy na pół. Układamy przekrojoną częścią na biszkopcie w małych odstępach. (wafelek zostawiłam, ale można go delikatnie zdjąć)


MASA SEROWA:

Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody (nie jest łatwo to zrobić dlatego ja lekko je podgrzewam na małym ogniu) Odstawiamy do wystudzenia. Ser ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wlewamy zimną galaretkę. Masa szybko wiąże i od razu wlewamy na biszkopt z lodami. Równo rozprowadzamy. Ciasto chowamy do lodówki.

MASA ŚMIETANOWA:

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do przestudzenia. Śnieżki ubijamy razem z mlekiem na sztywno. Dolewamy zimną galaretkę i dobrze ubijamy. Masę równo wykładamy na masę serową. Na tarce ścieramy czekoladę. Ciasto dobrze schładzamy.


Jeśli użyjemy śmietany 30%, należy galaretkę pomarańczową rozpuścić w połowie szklanki wody. Ubić śmietanę z cukrem pudrem do smaku na sztywno, dodać lekko tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę serową i posypać czekoladą. Schłodzić. Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Znam to ciasto i bardzo je lubię :) Nazwa pod jaką je poznałam jest inna ;) Mniej przyzwoita ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chciałam tak brzydko nazywać tak pysznego ciasta ha ha :)

      Usuń
    2. Wiem, wiem :D Jak już kiedyś w końcu dam na bloga to pod nazwą pod którą je poznałam tez nie wystawię ;) jadłam u bratowej, a nazywało się ,, goła d... pawiana " :D Nie wiem dlaczego goła, dlaczego pawiana i dlaczego d..., ale smakuje świetnie :)

      Usuń
    3. Napewno osoba która tak nazwała to ciasto miała poczucie humoru i dużą wyobraźnię 😉 To prawda, jest pycha 😊 Dziękuję za komentarz i serdecznie Pozdrawiam 😊

      Usuń