czwartek, 1 czerwca 2017

MUFFINKI Z PŁATKAMI JAGLANYMI

Bardzo proste i pyszne babeczki według Pawła Małeckiego. Fajny pomysł na przemycenie dzieciom płatków jaglanych i owoców. Ja do swoich dodatkowo wrzuciłam trochę kolorowych cukierków. Raczej nie polecam ich robić bez owoców, są wtedy trochę suche. 




SKŁADNIKI NA 24 MUFFINKI:

45 dag mąki pszennej

15 dag płatków jaglanych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
25 dag cukru
4 całe jajka
150 ml oleju
350 ml maślanki lub kefiru


ORAZ:

dowolne sezonowe owoce, większe należy pokroić

kawałki czekolady lub kolorowe cukierki
cukier puder do posypania

WYKONANIE:


Dwie formy na muffinki wykładamy papilotkami.

Jajka delikatnie roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wsypujemy płatki jaglane i mieszamy. Mąkę z proszkiem i solą przesiewamy. Wsypujemy do ciasta na zmianę z kefirem. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu wlewamy olej. Do ciasta na tym etapie możemy wsypać ulubione owoce i lekko wymieszać. Możemy też owoce powciskać gdy ciasto jest już w foremkach. Możemy również dodać pokrojoną czekoladę lub kolorowe cukierki.


Ciasto za pomocą łyżki wlewamy do foremek do 2/3 wysokości. 

Pieczemy w temperaturze 17-180 stopni C ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Polecam pozostałe przepisy na muffinki  klik









4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Moje dzieciaki uwielbiają muffinki w każdej wersji :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam muffinki, a Twoje wyglądają tak cudnie, że...porywam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń