Bardzo proste i pyszne babeczki według Pawła Małeckiego. Fajny pomysł na przemycenie dzieciom płatków jaglanych i owoców. Ja do swoich dodatkowo wrzuciłam trochę kolorowych cukierków. Raczej nie polecam ich robić bez owoców, są wtedy trochę suche.
SKŁADNIKI NA 24 MUFFINKI:
45 dag mąki pszennej
15 dag płatków jaglanych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
25 dag cukru
4 całe jajka
150 ml oleju
350 ml maślanki lub kefiru
ORAZ:
dowolne sezonowe owoce, większe należy pokroić
kawałki czekolady lub kolorowe cukierki
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Dwie formy na muffinki wykładamy papilotkami.
Jajka delikatnie roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wsypujemy płatki jaglane i mieszamy. Mąkę z proszkiem i solą przesiewamy. Wsypujemy do ciasta na zmianę z kefirem. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu wlewamy olej. Do ciasta na tym etapie możemy wsypać ulubione owoce i lekko wymieszać. Możemy też owoce powciskać gdy ciasto jest już w foremkach. Możemy również dodać pokrojoną czekoladę lub kolorowe cukierki.
Ciasto za pomocą łyżki wlewamy do foremek do 2/3 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 17-180 stopni C ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Polecam pozostałe przepisy na muffinki klik
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Moje dzieciaki uwielbiają muffinki w każdej wersji :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam muffinki, a Twoje wyglądają tak cudnie, że...porywam do kawki :)
OdpowiedzUsuńPorywaj kochana ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń