Sernika gotowanego nie robiłam od dawna. Mając spory zapas herbatników postanowiłam je wykorzystać w tym oto cieście. Jest pyszne, kremowe a do tego łatwe i bez pieczenia. Polecam :)
SKŁADNIKI:
ok. 500 g herbatników
1 kg zmielonego twarogu
4 jajka
4 jajka
200 g masła
200 ml mleka
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe po 40 g
skórka z cytryny i sok
POLEWA:
2 łyżki masła
2 łyżki mleka lub śmietany
2-3 łyżki cukru
1-2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka żelatyny
płatki migdałowe do dekoracji
WYKONANIE:
POLEWA:
MAŁA RADA:
płatki migdałowe do dekoracji
WYKONANIE:
Blachę o wymiarach 25/25 cm wykładamy folią spożywczą, aż po brzegi. Układamy warstwę herbatników, jeśli trzeba docinamy.
Masło i cukier rozpuszczamy, dodajemy ser, rozpuszczone w mleku budynie oraz jajka. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszamy. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje dodajemy sok oraz skórkę z cytryny.
Teraz dwie możliwości, jeśli nasze herbatniki są z rodzaju tych które szybko miękną, należy poczekać aż ser trochę przestygnie. Jeśli mamy herbatniki z tych twardych ,,jak skała'' masę wylewamy gorącą.
Połowę masy wylewamy na herbatniki, układamy drugą warstwę herbatników. Wylewamy drugą część masy i trzecią warstwę herbatników. Ciasto odstawiamy.
POLEWA:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy krótko w mikrofali.
Pozostałe składniki rozpuszczamy, gdy zacznie się gotować wyłączamy i łączymy z żelatyną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i polewamy po herbatnikach. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca, najlepiej na całą noc. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Jeśli używacie sera w wiaderku, trzeba dołożyć jeszcze jeden budyń.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMega smacznie wygląda ten serniczek :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje 😊 Zapewniam że smakuje tak dobrze jak wyglada 😉 Pozdrawiam
Usuń