SKŁADNIKI:
ok. 4 ćwiartki z kurczaka, 6 udek lub cały kurczak
ok. 2 czerwone papryki
ok. 3 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
cebula
puszka zielonego groszku
przecier pomidorowy
mąka i śmietana do zagęszczenia lub jogurt naturalny
PRZYPRAWY:
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
troszkę przyprawy warzywnej
słodka i ostra papryka
lubczyk
mielony kminek
przyprawa do kebabu, do grilla lub kurczaka
majeranek
sól, pieprz
WYKONANIE:
Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą. Marchew, selera obieramy, kroimy na mniejsze części i razem z porem dodajemy do mięsa. Można też dodać cebulę. Stawiamy na małym ogniu. Dodajemy 2-3 ziela angielskie, 2 listki laurowe i 2-3 ziarenka pieprzu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny i gotujemy, do miękkości mięsa i warzyw. Mięso i warzywa wyjmujemy a wywar przecedzamy.
Papryki myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru, dajemy przecier pomidorowy - gotujemy. Mięso obieramy z kości. Gdy papryka jest już miękka dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięsko i marchewkę. Wsypujemy przyprawy wg uznania, podbijamy mąką i śmietaną. Gotujemy chwileczkę na małym ogniu i na końcu dodajemy odcedzony groszek.
Podane proporcje na bogracz można dowolnie zmieniać,tak samo jest z przyprawami, dodajemy takie jakie lubimy najbardziej. Do zupki można dodać pieczarki, pomidory co kto lubi. Ja i moja rodzina najbardziej lubi w takiej wersji. Polecam i smacznego :)
MAŁA RADA:
Zupa będzie jeszcze lepsza gdy przecier pomidorowy z dodatkiem szczypty papryki ostrej i słodkiej przesmażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż straci swoją mocno czerwoną barwę.
Do przygotowania tej zupki można również wykorzystać ugotowany wcześniej rosół i mięso z rosołu.
Do rosołu wrzucamy pokrojone papryki i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy podsmażony przecier. Chwilkę wszystko gotujemy. Doprawiamy do smaku. Na końcu wrzucamy obrane z kości mięso, oraz groszek z marchewką. Zagęszczamy mąką i śmietaną, przyprawiamy do smaku. I gotowe!
MAŁA RADA:
Zupa będzie jeszcze lepsza gdy przecier pomidorowy z dodatkiem szczypty papryki ostrej i słodkiej przesmażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż straci swoją mocno czerwoną barwę.
Do przygotowania tej zupki można również wykorzystać ugotowany wcześniej rosół i mięso z rosołu.
Do rosołu wrzucamy pokrojone papryki i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy podsmażony przecier. Chwilkę wszystko gotujemy. Doprawiamy do smaku. Na końcu wrzucamy obrane z kości mięso, oraz groszek z marchewką. Zagęszczamy mąką i śmietaną, przyprawiamy do smaku. I gotowe!
no na taką pogodę na pewno przyda się taka zupka :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
UsuńSuperowa zupka ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam 😊
Usuń