Zapraszam na ciasto z serii ,,nie chce mi się stać przy garach'', ale placka bym zjadła. Wszystkie składniki wkładamy do miski, ucieramy i pieczemy. Z przepisu mamy niezły kawałek piernika ;) A tak na poważnie jest to ciasto, które zawsze wychodzi, ze składników które zazwyczaj mamy pod ręką. Jest idealny dla niespodziewanych gości i małe co nie co do kawy. Nie zniechęcajcie się, że w przepisie jest tak dużo sody, tak ma być, jest nie wyczuwalna. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
2 całe jajka
2 szklanki cukru*
2 łyżki płynnego miodu lub dowolnego dżemu
2 szklanki mleka
4 płaskie łyżeczki sody
4 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
2 łyżki przyprawy do piernika i cynamonu.
3 łyżki kakao
WYKONANIE:
Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, przyprawy, kakao. W mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy miód i wszystko razem dokładnie miksujemy do połączenia składników. Na końcu wlewamy margarynę (może być ciepła) Dokładnie ubijamy i przekładamy do formy o wym. 25/40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temp. 150 stopni C termoobieg lub 180 stopni C ustawienie góra - dół. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. Możemy także przekroić na pół , przełożyć dowolnym kremem lub powidłem. Smacznego :)
* Do ciasta można dodać mniej cukru, wg własnego uznania ;)
SKŁADNIKI:
2 całe jajka
2 szklanki cukru*
2 łyżki płynnego miodu lub dowolnego dżemu
2 szklanki mleka
4 płaskie łyżeczki sody
4 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
2 łyżki przyprawy do piernika i cynamonu.
3 łyżki kakao
WYKONANIE:
Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, przyprawy, kakao. W mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy miód i wszystko razem dokładnie miksujemy do połączenia składników. Na końcu wlewamy margarynę (może być ciepła) Dokładnie ubijamy i przekładamy do formy o wym. 25/40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temp. 150 stopni C termoobieg lub 180 stopni C ustawienie góra - dół. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. Możemy także przekroić na pół , przełożyć dowolnym kremem lub powidłem. Smacznego :)
* Do ciasta można dodać mniej cukru, wg własnego uznania ;)
Ja też robię ciasta czekoladowe z sodą i nie jest ona faktycznie wyczuwalna.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta, które łatwo się robi i mają opinię, że zawsze wychodzą :)
Też lubię takie szybkie ciasta, pozdrawiam :)
UsuńTo kiedy na tego piernika można wpasc🍷
OdpowiedzUsuńKochana dzwonisz i wpadasz. Ja w tym czasie upiekę 😉 Będzie jeszcze ciepły do kawy ☕
Usuń