sobota, 5 września 2015

POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Wszyscy uwielbiamy zupę pomidorową, ale nie ma to jak taka prawdziwa na świeżych pomidorach z dodatkiem ryżu lub makaronu trudno się jej oprzeć.... Smacznego :)





SKŁADNIKI:
2 skrzydełka
2 marchewki
kawałek selera i pora
2 cebule
ok. 7-8 dojrzałych pomidorów
słoiczek przecieru pomidorowego
jogurt naturalny lub śmietana do podbicia
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia
jeden listek laurowy, po dwa ziarenka pieprzu całego i ziela angielskiego.

DODATKOWO:

makaron nitki lub ryż, kostka rosołowa

WYKONANIE

Skrzydełka myjemy i zalewamy ok 1-1,5 l wody, gdy zrobi nam się piana zbieramy ją i dodajemy obraną marchew, pora, selera i okopconą cebulę oraz liść i ziarenka. Gotujemy na małym ogniu.  


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy a następnie dusimy, aż pomidory się rozpadną, co jakiś czas mieszamy. Przecier pomidorowy ze słoiczka przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż lekko zbrązowieje, dodajemy szczyptę ostrej papryki.



Wywar przecedzamy i dolewamy wody, dodajemy przetarte przez sitko pomidory oraz przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą lub dodajemy kostkę rosołową. Zupkę podbijamy jogurtem lub śmietaną (dolewamy trochę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka mieszając) Dodajemy ryż lub makaron i gotujemy, aż będzie miękki, na końcu doprawiamy bazylią i pieprzem, Możemy także dodać świeżego koperku lub natki. Smacznego :)










2 komentarze:

  1. Najlepsza zupa. Ze świeżych pomidorów cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza na świecie, dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń