Od dawna zamierzałam zrobić jakieś ciasto z niebieską galaretką. Tym razem nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu. Po prostu upiekłam biszkopt, zrobiłam masę, ułożyłam delicje i zalałam galaretkami. Masa wyszła delikatna, piankowa i trochę przypomina ptasie mleczko. Na dodatek szałowo wygląda na talerzu, w sam raz na Sylwestra :)
BISZKOPT:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia i octu
MASA:
2 opakowania bitej śmietany śnieżki
kubek śmietany do zup i sosów 18 % (Mleczna dolina 330 ml)
szklanka mleka
galaretka cytrynowa
galaretka pomarańczowa
galaretka agrestowa
ORAZ:
2 niebieskie galaretki
3 pojedyncze opakowania delicji wiśniowych
WYKONANIE BISZKOPTU:
Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek i ocet. Mieszamy i stopniowo dolewamy do białek. Mąkę przesiewamy, dodajemy partiami i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i pieczemy w temperaturze: 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra-dół przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu wyciągamy z blachy, usuwamy papier i z powrotem umieszczamy w formie. Boki zabezpieczamy folią.
MASA:
Galaretkę pomarańczową i agrestową rozpuszczamy każdą osobno w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w dowolną kostkę.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Żeby szybciej stężała możemy włożyć do naczynia z zimną wodą.
W tym czasie szklankę zimnego mleka miksujemy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy kubek śmietany i zimną galaretkę. Miksujemy oraz wsypujemy pokrojone galaretki. Mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt, wyrównujemy. W odstępach nakładamy delicje.
NA KONIEC:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy będą już tężeć wylewamy na delicje. Schładzamy w lodówce.
Kroimy żeby w każdym kawałku była delicja. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Żeby biszkopt nie był suchy należy go nasączyć herbatą lub wodą z cytryną. Użyłam niebieskiej galaretki z firmy Emix ma piękny kolor, niestety aparat do końca tego nie uchwycił.
Bardzo efektownie się prezentuje! Na stole, na pewno zrobiłoby furorę wśród gości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciasto urzeka nie tylko wyglądem ale też smakiem :) Polecam
Usuń