niedziela, 22 stycznia 2017

DESER ŚMIETANOWO - KAWOWY

Wspaniały kawowy deser inspirowany tiramisu. Bardzo łatwy do przygotowania i zapewniam wspaniały w smaku. Polecam :)





SKŁADNIKI:

2 opakowanie okrągłych biszkoptów (po 180 g) można też wykorzystać podłużne 

330 ml śmietany 30 %
opakowanie mascarpone 250 g
2-3 łyżki cukru pudru
ciemne kakao do posypania
2 szklanki słodkiej kawy ( można zastąpić kawą zbożową typu Inka)







WYKONANIE:



Niewielką blachę moja o wymiarach 19/22 cm wykładamy folią lub papierem do pieczenia.



Biszkopty przycinamy i mocno nasączamy w kawie. Układamy w blaszce.



Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie po łyżce dodajemy serek. Mieszamy tylko do połączenia składników. Połowę masy rozsmarowujemy po biszkoptach, posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów.



Dajemy resztę masy i teraz radziłabym nałożyć jeszcze jedną warstwę biszkoptów (ja jej nie dałam ) i dopiero posypać kakao. Ale wybór należy do Was. Smacznego :)






4 komentarze: