SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:
SPÓD:
100 g maślanych herbatników
50 g stopionego masła
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
MASA:
400 g jogurtu greckiego
4 łyżeczki cukru
5 łyżek kawy zbożowej typu Inka
0,5 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
POLEWA:
0,5 tabliczki białej czekolady
łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
łyżeczka oleju rzepakowego
ORAZ:
słodkie kakao oraz mielona kawa do dekoracji
listki melisy
WYKONANIE:
Do zrobienia babeczek potrzebujemy formę do pieczenia muffinków (12 sztuk)
Każdy otwór w foremce trzeba wyłożyć folią spożywczą (mamy pewność, że babeczki bez problemu wyjdą)
Herbatniki mielimy, masło rozpuszczamy razem z kawą i studzimy. Mieszamy z ciastkami. Naszą herbatnikową masę wkładamy do naszych foremek i dobrze ugniatamy. Dajemy tyle żeby zakryć dno (1 cm). Z pozostałej masy z herbatników robimy kuleczki, obtaczamy w słodkim kakao zmieszanym z kawą. Chowamy do lodówki.
MASA:
Kawę i cukier przekładamy do garnka i zalewamy 0,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy mleko i żelatynę odstawiamy na bok, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy, w celu rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do ostudzenia.
Jogurt ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę z żelatyną. Chwilę miksujemy i wylewamy na ciasteczkowy spód, po równo. Odstawiamy do schłodzenia.
POLEWA:
Czekoladę, kawę i olej rozpuszczamy na parze. Każdą babeczkę polewamy po wierzchu. Schładzamy przynajmniej 2 godziny.
DEKORACJA:
Babeczki delikatnie wyciągamy z formy, i układamy na talerzu. Tuż przed podaniem posypujemy kakao i kawą oraz dekorujemy listkami melisy i kuleczkami
Smacznego :)
MAŁA RADA:
Taki deser możemy również zrobić w niewielkiej foremce typu keksówka. Zamiast spodu z ciasteczek możemy wykorzystać okrągłe biszkopty (trzeba trochę przyciąć do wielkości blaszki i nasączyć w kawie)
Bardzo lubię kawę, więc deser dla mnie idealny. :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie smakować :) Pozdrawiam :)
Usuń