czwartek, 2 marca 2017

KAWOWE MINI DESERKI

Uwielbiam wszystko co kawowe, tym razem przygotowałam mini babeczki bez pieczenia. Są mega kawowe, delikatne, pyszne. A ich przygotowanie bardzo łatwe i przyjemne. Polecam :)





SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:

SPÓD:

100 g maślanych herbatników

50 g stopionego masła
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

MASA:


400 g jogurtu greckiego

4 łyżeczki cukru
5 łyżek kawy zbożowej typu Inka
0,5 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

POLEWA:


0,5 tabliczki białej czekolady

łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
łyżeczka oleju rzepakowego

ORAZ:


słodkie kakao oraz mielona kawa do dekoracji

listki melisy






WYKONANIE:



Do zrobienia babeczek potrzebujemy formę do pieczenia muffinków (12 sztuk)

Każdy otwór w foremce trzeba wyłożyć folią spożywczą (mamy pewność, że babeczki bez problemu wyjdą) 


Herbatniki mielimy, masło rozpuszczamy razem z kawą i studzimy. Mieszamy z ciastkami. Naszą herbatnikową masę wkładamy do naszych foremek i dobrze ugniatamy. Dajemy tyle żeby zakryć dno (1 cm). Z pozostałej masy z  herbatników robimy kuleczki, obtaczamy w słodkim kakao zmieszanym z kawą. Chowamy do lodówki.


MASA:



Kawę i cukier przekładamy do garnka i zalewamy 0,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy mleko i żelatynę odstawiamy na bok, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy, w celu rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do ostudzenia.

Jogurt ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę z żelatyną. Chwilę miksujemy i wylewamy na ciasteczkowy spód, po równo. Odstawiamy do schłodzenia.

POLEWA:



Czekoladę, kawę i olej rozpuszczamy na parze. Każdą babeczkę polewamy po wierzchu. Schładzamy przynajmniej 2 godziny.


DEKORACJA:



Babeczki delikatnie wyciągamy z formy, i układamy na talerzu. Tuż przed podaniem posypujemy kakao i kawą oraz dekorujemy listkami melisy i kuleczkami
Smacznego :)


MAŁA RADA:



Taki deser możemy również zrobić w niewielkiej  foremce typu keksówka. Zamiast spodu z ciasteczek możemy wykorzystać okrągłe biszkopty (trzeba trochę przyciąć do wielkości blaszki i nasączyć w kawie)












2 komentarze: