poniedziałek, 31 lipca 2017

TORT Z MASĄ JOGURTOWĄ

Nie pamiętam takiego ciasta lub tortu żeby tak szybko zniknął z patery. Mimo, że nie był jakiś szczególnie wyszukany. Ot taki zwykły biszkopt i masa na bazie mojego ulubionego jogurtu greckiego. Polecam jest prosty w przygotowaniu i bardzo lekki. Z pewnością dopomnicie się o dokładkę :)








SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM:

BISZKOPT:


4 jajka

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
po łyżeczce proszku do pieczenia i octu

MASA:


400 ml jogurtu greckiego

2-3 łyżki cukru pudru
1 galaretka malinowa

MASA DO DEKORACJI:


1,5 szklanki mleka

1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
tabliczka białej czekolady
kostka masła 200 g




WYKONANIE:



BISZKOPT:



Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek ciągle miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy powoli do ciasta i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Wlewamy na tortownicę (spód wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 25-30 minut do suchego patyczka. 

Gdy biszkopt wystygnie przecinamy na 3 części.

MASA JOGURTOWA:



Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Odstawiamy w chłodne miejsce lub wkładamy do naczynia z zimną wodą.

Jogurt ubijamy, dodajemy cukier puder oraz zimną galaretkę. Masę dobrze miksujemy, chowamy na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć masę dzielimy na 2 części i przekładamy biszkopty. Tort schładzamy.

MASA DO DEKORACJI:



Szklankę mleka gotujemy z czekoladą i cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Budyń odstawiamy w chłodne miejsce. Nakrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha)

Masło rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Dobrze miksujemy.
Masą smarujemy boki i wierzch. Reszta dekoracji to już nasza fantazja. Ja zabarwiłam masę barwnikami spożywczymi, szprycą zrobiłam różyczki i liście.
Smacznego :)

MAŁA RADA:



Na wierzchu możemy ułożyć maliny i zalać galaretką.




4 komentarze: