SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
szczypta sody
2-3 łyżki dowolnych otrębów często mieszam z żurawiną, słonecznikiem lub musli
WYKONANIE:
Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier, sodę oraz jogurt. Mieszamy i dodajemy otręby.
Średnią patelnie (ja wykorzystałam taką z dołeczkami do smażenia jajek ) delikatnie smarujemy tłuszczem. Wlewamy masę jajeczną. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż masa na wierzchu ładnie się zetnie. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy. Podajemy z cukrem pudrem, owocami lub wg własnego uznania. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Taki omlet możemy również zrobić bez cukru w wersji wytrawnej np. z dodatkiem startego żółtego sera i pokrojonej wędliny.
Bardzo apetyczny pomysł :) Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń
UsuńSą pyszne, polecam :)