środa, 8 listopada 2017

OTRĘBOWE OMLECIKI

Często na śniadanie robię takie omleciki. Są proste, bardzo syte zdrowe i pyszne :)








SKŁADNIKI:


2 jajka

2 łyżeczki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
szczypta sody
2-3 łyżki dowolnych otrębów często mieszam z żurawiną, słonecznikiem lub musli

WYKONANIE:



Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier, sodę oraz jogurt. Mieszamy i dodajemy otręby.


Średnią patelnie (ja wykorzystałam taką z dołeczkami do smażenia jajek ) delikatnie smarujemy tłuszczem. Wlewamy masę jajeczną. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż masa na wierzchu ładnie się zetnie. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy. Podajemy z cukrem pudrem, owocami lub wg własnego uznania. Smacznego :)

MAŁA RADA:



Taki omlet możemy również zrobić bez cukru w wersji wytrawnej np. z dodatkiem startego żółtego sera i pokrojonej wędliny.







2 komentarze: