Te bułki zrobiłam na bazie przepisu na SZYBKIE ROGALIKI, które często piekę moim dzieciom. Tym razem użyłam innego rodzaju mąki. Wyszły pyszne i na pewno trochę zdrowsze. Polecam oba przepisy :)
SKŁADNIKI NA 9 SPORYCH BUŁECZEK:
55 dag mąki pszennej
10 dag mąki orkiszowej
10 dag mąki żytniej typ 2000
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki soli
12 dag stopionego masła lub oleju
2 opakowania suchych drożdży 14 g
225 ml mleka
225 ml ciepłej wody
WYKONANIE:
Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy, dodajemy razową, sól, cukier i drożdże. Mieszamy i wlewamy wodę, mleko oraz tłuszcz. Ciasto dobrze wyrabiamy ok. 5 minut, jeśli będzie twarde dolewamy wodę lub mleko. Ciasto ma być miękkie i sprężyste.
Piekarnik nagrzewamy na 50 st. C ustawienie góra dół.
Ciasto dzielimy na 9 części i formujemy bułeczki. Układamy na dużą blachę od piekarnika (wykładamy papierem do pieczenia.)
Wkładamy bułeczki do piekarnika aż lekko podrosną ok. 10 minut.
Następnie piekarnik ustawiamy na 180 st. C i pieczemy do zarumienienia ok. 15-20 minut
Jeśli mamy czas niech nasze bułeczki spokojnie sobie podrosną i wtedy pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut. Ja niczym nie smarowałam i tak wyszły rumiane i pyszne. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Jeśli użyjemy świeżych drożdży należy 50 g rozetrzeć z łyżeczką cukru oraz dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka i mąki. Zmieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Dalej postępujemy wg przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz