poniedziałek, 26 lutego 2018

SZYBKIE BUŁKI RAZOWE

Te bułki zrobiłam na bazie przepisu na SZYBKIE ROGALIKI, które często piekę moim dzieciom. Tym razem użyłam innego rodzaju mąki. Wyszły pyszne i na pewno trochę zdrowsze. Polecam oba przepisy :)







SKŁADNIKI NA 9  SPORYCH BUŁECZEK:

55 dag mąki pszennej

10 dag mąki orkiszowej
10 dag mąki żytniej typ 2000
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki soli
12 dag stopionego masła lub oleju
2 opakowania suchych drożdży 14 g 
225 ml mleka
225 ml ciepłej wody





WYKONANIE:


Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy, dodajemy razową, sól, cukier i drożdże. Mieszamy i wlewamy wodę, mleko oraz tłuszcz. Ciasto dobrze wyrabiamy ok. 5 minut, jeśli będzie twarde dolewamy wodę lub mleko. Ciasto ma być miękkie i sprężyste.


Piekarnik nagrzewamy na 50 st. C ustawienie góra dół.

Ciasto dzielimy na 9 części i formujemy bułeczki. Układamy na dużą blachę od piekarnika (wykładamy papierem do pieczenia.)
Wkładamy bułeczki do piekarnika aż lekko podrosną ok. 10 minut.

Następnie piekarnik ustawiamy na 180 st. C i pieczemy do zarumienienia ok. 15-20 minut


Jeśli mamy czas niech nasze bułeczki spokojnie sobie podrosną i wtedy pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut. Ja niczym nie smarowałam i tak wyszły rumiane i pyszne. Smacznego :)



MAŁA RADA:

Jeśli użyjemy świeżych drożdży należy 50 g rozetrzeć z łyżeczką cukru oraz dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka i mąki. Zmieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Dalej postępujemy wg przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz