wtorek, 22 maja 2018

EKSPRESOWY PIERNIK

Gdy akurat miałam ochotę na coś słodkiego do kawy znalazłam na blogu KWESTIA SMAKU fajny przepis na piernik. Miałam wszystkie potrzebne składniki, więc zabrałam się do pracy. Piernik jak sama nazwa wskazuje robi się bardzo szybko i prosto. Polecam wyszedł miękki aromatyczny, po prostu pyszny :)


SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 12/25 CM


12,5 dag masła lub margaryny
niepełna szklanka cukru
po 2 łyżki miodu i powideł śliwkowych
2 łyżki kawy zbożowej
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szklanka mleka
2 jajka
2 szklanki mąki




WYKONANIE:


Piekarnik nagrzewamy na 170- 175 st. C i ustawiamy na grzanie góra dół.
Do dużego garnka przekładamy masło, cukier, miód, powidło, kawę, kakao, przyprawę i cynamon. Rozpuszczamy na małym ogniu, często mieszamy.
Odstawiamy na chwilę i dodajemy pozostałe składniki czyli mleko, sodę, roztrzepane jajka i dobrze mieszamy. Ciasto trochę się spieni.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta, mieszamy żeby nie było grudek.
Wlewamy do formy (spód wykładamy papierem do pieczenia) Wyrównujemy i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. Piernik możemy również przełożyć powidłem śliwkowym lub ulubionym kremem. Smacznego :)



Polecam pyszne truskawkowe smotthie KLIK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz