Odkąd ciasto JADĄ GOŚCIE pojawiło się na blogu, cieszy się ogromną popularnością. Stwierdziłam że na jego podstawie zrobię ciasto kakaowe. Wyszło wspaniałe i wilgotne. Którą wersję wybierzecie już zależy od Was. Oba przepisy są proste, bez używania miksera. Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 24/22 CM
SUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
1 budyń czekoladowy (40 g) lub 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1-2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
ew. cukier waniliowy
MOKRE:
3 jajka
szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany, mleka, kefiru (wg. mnie na jogurcie wychodzi najbardziej puszyste)
0,5 szklanki oleju
2 łyżki powidła śliwkowego, dżemu lub konfitury
ORAZ:
dowolne owoce mrożone lub świeże (ok. 30-50 dag)
Dałam maliny.
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C ustawienie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
SUCHE:
Do 1 miski przesiewamy mąkę, budyń, kakao, sodę, proszek. Dodajemy cukier, sól i dobrze mieszamy.
MOKRE:
Do 2 miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt i olej, mieszamy.
W dwóch partiach dosypujemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do blachy, układamy owoce i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
przepyszne ciasto♥
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊 Pozdrawiam 😊
Usuń