Przepis wpisany w mój zbiór od bardzo dawna, doczekał się wypróbowania. Już wiem, że często będę z niego korzystać. Ciasto wychodzi bardzo dobre i dość łatwo się je robi. Jedyny warunek to taki, że trzeba bardzo dokładnie ubić jajka. Polecam zrobić jest pyszne :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM
5 jaj
szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub kilka kropli aromatu
śliwki węgierki ok. 15 sztuk (zapomniałam zważyć) lub inne sezonowe owoce
WYKONANIE:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki.
Jajka ubijamy z cukrami na gęstą białą masę (czas ok 10 minut)
Powoli wlewamy olej oraz jogurt. Miksujemy.
W tym czasie możemy już włączyć piekarnik na 170 st. C i ustawić pieczenie góra dół.
Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy tylko do połączenia składników (nie dłużej bo może zrobić się zakalec)
Przelewamy na blachę, wyrównujemy układamy śliwki (w odstępach, przeciętą stroną do góry)
Pieczemy ok 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Takie ciasta bardzo lubię. Są mega smaczne, idealne do kawki 😊
OdpowiedzUsuńTak są pyszne :) Dziękuję i Pozdrawiam :)
Usuń