środa, 26 lipca 2017

SERNIK Z KAWOWĄ PIANKĄ

Mając do dyspozycji kawał wiejskiego sera postanowiłam upiec sernik. Od dawna chodził mi po głowie pomysł z kawowym wierzchem. Jak się okazało sernik wyszedł rewelacyjny a lekko gorzkawa i delikatna pianka wspaniale przełamuje słodki smak sernika. To po prostu istny raj dla podniebienia :) Polecam wypróbować, z  całą pewnością to jeden z lepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam :)





SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 22 CM

SPÓD:


20 dag maślanych herbatników

10 dag roztopionego masła

SER:


1 kg sera białego

1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
2 całe jajka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny


PIANKA:


400 g jogurtu greckiego

4 łyżki kawy zbożowej typu Inka
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
0,5 szklanki mleka

ORAZ:


kostka białej i mlecznej czekolady






WYKONANIE:



Herbatniki mielimy, mieszamy z zimnym masłem. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki  (do połowy) wykładamy masę z herbatników i dokładnie ugniatamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C góra dół. Spód podpiekamy aż lekko się zarumieni (ok. 10-15 minut)


SER:


Ser dokładnie mielimy (ja zawsze używam ręcznego blendera. Żeby ser łatwo się rozdrobnił dodaje 2-4 łyżki jogurtu greckiego)

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Pozostałe składniki dodajemy do sera i krótko miksujemy, na końcu wlewamy tłuszcz. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni C ustawienie góra dół. Sernik po upieczeniu studzimy w piekarniku. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia (zimny schowałam na noc do lodówki)


PIANKA:


Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odkładamy do wystudzenia. Jogurt ubijamy, wlewamy zimną kawę i chwilę miksujemy. Masę próbujemy, dodajemy cukier puder wg uznania. Gdy zacznie tężeć wylewamy na sernik. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch sernika.  Chowamy do lodówki. Smacznego :)








6 komentarzy: