BISZKOPT:
4 jajka
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki kakao
MASA:
2 białe czekolady
1,5 szklanki mleka
20 dag masła
20 dag wiórków kokosowych
cukier waniliowy
POLEWA:
1 mleczna i gorzka czekolada
mleko lub śmietana 30 %
DODATKOWO:
kwaśne powidło lub dżem
WYKONANIE BISZKOPTA:
Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 min w temp ok 170 stopni C piekarnik góra-dół lub termoobieg 150 stopni C. Do suchego patyczka.
WYKONANIE MASY:
Mleko razem z kokosem gotujemy, jeżeli wiórki wchłoną cały płyn należy dolać troszkę mleka. Dodajemy masło i czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Z zimnego biszkopta ściągamy skórkę i smarujemy powidłem następnie masą kokosową (ma być dość gęsta).
POLEWA:
Na parze rozpuszczamy połamane na kawałki czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka lub śmietanki. Staramy się dużo nie mieszać, żeby czekolady się nie rozwarstwiły. Polewamy po masie, ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz