piątek, 6 marca 2015

CIASTO SMAK RAJU

 Wyśmienite ciacho dla wielbicieli kokosa i czekolady, inspirowane znanym batonikiem Bounty :)
  

BISZKOPT:
4 jajka
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki kakao

MASA:

2 białe czekolady
1,5 szklanki mleka
20 dag masła
20 dag wiórków kokosowych
cukier waniliowy

POLEWA:

1 mleczna i gorzka czekolada
mleko lub śmietana 30 %

DODATKOWO:

kwaśne powidło lub dżem

WYKONANIE BISZKOPTA:
Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę  przesiewamy z kakao i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do blachy o rozmiarze 25/40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 min w temp ok 170 stopni C piekarnik góra-dół lub termoobieg 150 stopni C. Do suchego patyczka.



WYKONANIE MASY:


Mleko razem z kokosem gotujemy, jeżeli wiórki wchłoną cały płyn należy dolać troszkę mleka. Dodajemy masło i czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Z zimnego biszkopta ściągamy skórkę i smarujemy powidłem następnie  masą  kokosową (ma być dość gęsta).



POLEWA:


Na parze rozpuszczamy połamane na kawałki czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka lub śmietanki. Staramy się dużo nie mieszać, żeby czekolady się nie rozwarstwiły. Polewamy po masie, ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz