SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
szczypta cukru
troszkę pieprzu
FARSZ:
ok 1 kg ziemniaków
kostka białego sera ok 25 dag
2-3 cebule
sól, pieprz, zioła prowansalskie, ziarenka smaku
WYKONANIE:
Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, chwilę odstawiamy. Smażymy, ale nie na chrupko inaczej krokiet nam się nie zwinie.
Robimy farsz: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto. Ugotowane ziemniaki ubijamy, jak przestygną mieszamy z cebulą, serem i przyprawiamy do smaku.
Na każdego naleśnika dajemy ok łyżkę lub dwie farszu i zawijamy. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy z wszystkich stron na niewielkim ogniu na złoty kolor.
Krokiety są chrupiące i pyszne.
Z podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk.
Farsz do krokietów można zrobić tak samo jak do pierogów ruskich, według własnych upodobań.
Zachęcam do wypróbowania :)
Hmmm muszę spróbować, bo nie zawsze chce się lepić pierogi :)
OdpowiedzUsuńAnusia właśnie tak, mało pracy a efekt pyszny :)
OdpowiedzUsuńSprobuje dzisiaj zrobić. Idealny obiad na piatek
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Pozdrawiam :)
Usuń