Skoro mamy sezon na rabarbar czemu nie upiec pleśniaka? Przepis na niego wyniosłam z rodzinnego domu, uwielbiałam jako małe dziecko podjadać ukradkiem chrupiące ciasto z wierzchu, teraz robi to też moja córka :) W wersji z kwaśnym rabarbarem ciasto jest przepyszne, świetnie komponuje się ze słodką bezą. Polecam, bo naprawdę smakuje wyśmienicie :)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
1 margaryna
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany
1-2 łyżki kakao
0,5 opakowania cukru waniliowego.
PIANA:
szklanka cukru
4 białka
0,5 opakowania różowego kisielu
NADZIENIE:
1 kg rabarbaru + ok. 6 łyżek cukru
WYKONANIE CIASTA:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimną margarynę, siekamy dobrze nożem. Żółtka dajemy do ciasta razem ze śmietaną, łyżką cukru i cukrem waniliowym. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą rozwałkowujemy na blachę o wymiarach 25/40 oraz podpiekamy w temperaturze 150 stopni C termoobieg i 170-180 stopni C piekarnik zwykły ok. 20 minut. Do mniejszej części dodajemy kakao, zagniatamy i owijamy w folię, chowamy ciasto do zamrażarki.
NADZIENIE:
Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na cienkie plasterki przekładamy do miski i zasypujemy cukrem.
WYKONANIE PIANY:
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy partiami cukier i dokładnie ucieramy. Dosypujemy przesiany kisiel, delikatnie mieszamy łyżką.
SKŁADANIE CIASTA:
Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar. Kupkami nakładamy pianę, wyrównując łyżką. Na bezę ścieramy ciasto z zamrażarki i pieczemy ok. 1 godziny. Zimne możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
MAŁA RADA:
Jeśli nie lubimy rabarbaru ciasto możemy przygotować z innymi sezonowymi owocami a nawet z powidłem lub ulubioną konfiturą.
Smacznego!
Wersji z rabarbarem nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWięc polecam jest pyszny :) Pozdrawiam.
UsuńRobiłam takie tylko w wersji z kruszonką i muszę się zgodzić, że naprawdę jest pyszne ^^
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuńjak Pani ma termoobieg to na blaszka jest od góry na drugiej czy trzeciej pozycji
OdpowiedzUsuńCiasto piekę zawsze na środkowej półce.
Usuń