Sezon na truskawki trwa, polecam więc ciasto z musem truskawkowym oraz pianką z bitej śmietany. Bardzo ładne, lekkie oraz mega truskawkowe. Idealny deser do kawy pod chmurką, pychota :)
BISZKOPT:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu
MUS:
80 dag truskawek
galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
łyżka cukru pudru
PIANKA:
2 śmietany śnieżki
1 szklanka mleka
cytrynowa galaretka
WYKONANIE MUSU:
Truskawki miksujemy za pomocą blendera, przelewamy do garnka i podgrzewamy z cukrem pudrem na małym ogniu. Następnie wsypujemy galaretkę.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody dodajemy troszkę musu, mieszamy i wlewamy do truskawek. Chwilkę podgrzewamy, masę odstawiamy w chłodne miejsce.
Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do dwóch blach o rozmiarze 25/40 cm. wyłożonych papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temp ok. 170 stopni C.
WYKONANIE PIANKI:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć ubijamy zimne mleko z dwoma śnieżkami i cienkim strumieniem wlewamy galaretkę ciągle ubijając. Masa szybko tężeje i musimy ją od razu nakładać na ciasto.
SKŁADANIE CIASTA:
Na biszkopt wylewamy 2/3 truskawkowego musu najlepiej żeby był już gęsty, na niego wlewamy całą śmietanową piankę i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto smarujemy resztą musu i wstawiamy do lodówki aż masy ładnie zastygną. Ciasto możemy udekorować truskawkami. Smacznego!
MAŁA RADA:
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania ale dość czasochłonne ze względu na stygnięcie musu. Najlepiej zrobić najpierw mus, następnie biszkopt, rozpuścić cytrynową galaretkę a na końcu jak truskawkowa masa jest już gęsta ubijamy piankę i składamy ciasto.
MAŁA RADA:
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania ale dość czasochłonne ze względu na stygnięcie musu. Najlepiej zrobić najpierw mus, następnie biszkopt, rozpuścić cytrynową galaretkę a na końcu jak truskawkowa masa jest już gęsta ubijamy piankę i składamy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz