niedziela, 21 czerwca 2015

ZUPA PIECZARKOWA

Jeśli brakuje nam pomysłu na obiad możemy ugotować pyszną zupkę pieczarkową. Danie jest bardzo proste i sycące a przygotowanie bajecznie proste. Wspaniale smakuje ze świeżym koperkiem i chrupiącym pieczywem. Smacznego :)








SKŁADNIKI:

ok. 0,5 kg pieczarek
cebula
ok. 3 marchewki
4-5 ziemniaki
kawałek selera
kawałek pora
listek laurowy
po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
dowolna przyprawa warzywna
makaron nitki
jogurt naturalny i mąka do zagęszczenia
świeży koperek
sól, pieprz, zioła prowansalskie



WYKONANIE:

Warzywa myjemy i obieramy. Marchew i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami wody. Dodajemy pora, listek, ziela angielskie i pieprz ziarnisty, wsypujemy ok. łyżeczki przyprawy warzywnej. Gotujemy na małym ogniu. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulkę w kostkę,  podsmażamy ją cały czas mieszając. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy aż będą miękkie, dajemy do zupy, przyprawiamy szczyptą ziół prowansalskich. Jeszcze chwilkę gotujemy, dosypujemy ok. 3-4 garście makaronu, podbijamy jogurtem wymieszanym z mąką oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na końcu siekamy koperek i wsypujemy do zupki. Smacznego! 



MAŁA RADA:

Zupkę możemy ugotować na mięsnym wywarze. Jest równie pyszna z dodatkiem zacierki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz