sobota, 8 sierpnia 2015

CIASTO KREMOWE- CZEKOLADOWO- KAWOWE

Podobne KREMOWE CIASTO robiłam jakiś czas temu i bardzo wszystkim smakowało. Dziś w wersji z jasnym biszkoptem, budyniem czekoladowym oraz  kawową pianką. Kawa i czekolada to moje ulubione połączenia. Czy Wasze musicie ocenić już sami. Zapraszam bo ciacho jest naprawdę pyszne, a także bardzo eleganckie, więc śmiało może pełnić funkcję tortu :)






BISZKOPT:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia i octu

BUDYŃ:

1 litr mleka
szklanka cukru
2 całe jajka
2 budynie czekoladowe
czekolada deserowa lub gorzka
0,5 szklanki mąki pszennej
masło lub margaryna

PIANKA:

szklanka mleka
0,5 szklanki kawy cappuccino
1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 śmietany śnieżki
cytrynowa galaretka

DODATKOWO:
kawa lub herbata do nasączenia







WYKONANIE BISZKOPTA:


Białka ubijamy na sztywno, partiami dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy razem z proszkiem i octem. Powoli wlewamy do białek ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy, dodajemy powoli do jajek, mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 150 stopni C termoobieg, 170 stopni C ustawienie góra-dół , ok. 20 minut do suchego patyczka.

Szklankę mleka zagotowujemy razem z kawą rozpuszczalną oraz cappuccino i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do  lodówki. 



Gdy biszkopt już wystygł, ściągamy z niego skórkę, zapobiegnie to odklejaniu się ciasta od budyniu, nasączamy kawą lub herbatą.


BUDYŃ:

Szklankę mleka odlewamy, resztę gotujemy razem z margaryną i połamaną na kawałki czekoladą. Jajka, cukier, budynie, mąkę, kakao i szklankę mleka porządnie ucieramy. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy do jajek a następnie przelewamy z powrotem do garnka i chwilę gotujemy. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Budyń wylewamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce. 


PIANKA KAWOWA:

Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, odstawiamy do przestudzenia. Mleko z lodówki ubijamy razem ze śnieżkami na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynna galaretkę. Wylewamy na zimny budyń. Wierzch posypujemy startą czekoladą, kakao lub ozdabiamy wg własnego upodobania. Smacznego! 



4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja na ciasto budyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, zapewniam że naprawdę wspaniale smakuje :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasta z kawową nutą; Twoje wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do wypróbowania bo ciasto jest naprawdę przepyszne :)

      Usuń