Podobne KREMOWE CIASTO robiłam jakiś czas temu i bardzo wszystkim smakowało. Dziś w wersji z jasnym biszkoptem, budyniem czekoladowym oraz kawową pianką. Kawa i czekolada to moje ulubione połączenia. Czy Wasze musicie ocenić już sami. Zapraszam bo ciacho jest naprawdę pyszne, a także bardzo eleganckie, więc śmiało może pełnić funkcję tortu :)
BISZKOPT:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia i octu
BUDYŃ:
1 litr mleka
szklanka cukru
2 całe jajka
2 budynie czekoladowe
czekolada deserowa lub gorzka
0,5 szklanki mąki pszennej
masło lub margaryna
PIANKA:
szklanka mleka
0,5 szklanki kawy cappuccino
1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 śmietany śnieżki
cytrynowa galaretka
DODATKOWO:
kawa lub herbata do nasączenia
WYKONANIE BISZKOPTA:
Białka ubijamy na sztywno, partiami dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy razem z proszkiem i octem. Powoli wlewamy do białek ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy, dodajemy powoli do jajek, mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 150 stopni C termoobieg, 170 stopni C ustawienie góra-dół , ok. 20 minut do suchego patyczka.
Szklankę mleka zagotowujemy razem z kawą rozpuszczalną oraz cappuccino i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki.
Szklankę mleka zagotowujemy razem z kawą rozpuszczalną oraz cappuccino i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki.
Gdy biszkopt już wystygł, ściągamy z niego skórkę, zapobiegnie to odklejaniu się ciasta od budyniu, nasączamy kawą lub herbatą.
BUDYŃ:
Szklankę mleka odlewamy, resztę gotujemy razem z margaryną i połamaną na kawałki czekoladą. Jajka, cukier, budynie, mąkę, kakao i szklankę mleka porządnie ucieramy. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy do jajek a następnie przelewamy z powrotem do garnka i chwilę gotujemy. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Budyń wylewamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
PIANKA KAWOWA:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, odstawiamy do przestudzenia. Mleko z lodówki ubijamy razem ze śnieżkami na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynna galaretkę. Wylewamy na zimny budyń. Wierzch posypujemy startą czekoladą, kakao lub ozdabiamy wg własnego upodobania. Smacznego!
Bardzo ciekawa propozycja na ciasto budyniowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, zapewniam że naprawdę wspaniale smakuje :) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam ciasta z kawową nutą; Twoje wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do wypróbowania bo ciasto jest naprawdę przepyszne :)
Usuń